Tortyrmisshandeln på kyrkogården

Två döms till fängelse efter tortyrnatten i Solna

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

Två män, 18 och 21 år gamla, döms för tortyrnatten på kyrkogården i Solna.

18-åringen döms till fängelse i fem år och sex månader. Den äldre mannen döms till nio års fängelse.

De två pojkarna hade varit i stan med vänner och var på väg hem när de mötte två okända män på en gångbana. Männen frågade, enligt åtalet, pojkarna om de ville köpa narkotika.

När pojkarna tackade nej valde männen att med våld dra iväg dem, under knivhot.

Det blev början på den nio timmar långa tortyrnatten på kyrkogården i Solna i augusti.

”Som att duscha i blod”

Först förde männen pojkarna bakom ett buskage, så att ingen skulle se dem.

Där blev de grov misshandlade, tvingade att gräva sin egen grav på begravningsplatsen och en av pojkarna blev grovt våldtagen.

Under den utdragna och brutala natten blev vännerna även brända med tändare och knivhuggna. Dessutom utsattes den ena pojken för en grov våldtäkt, enligt åtalet.

En av pojkarna har i förhör beskrivit det som att det var ”att duscha i blod”.

Här hittades fler av pojkarnas klädesplagg.

Döms till fängelse

I dag, torsdag, klockan 11.00 föll domen mot de två männen i Solna tingsrätt:

  • 18-åringen döms till fem år och sex månaders fängelse för grov våldtäkt, människorov, grov misshandel, rån, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, olovlig körning ringa stöld och ringa narkotikabrott. Hans straff har reducerats med hänsyn till hans ålder.
  • Den äldre, 21-åriga mannen döms till nio års fängelse för grov våldtäkt, människorov, grov misshandel, rån, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

Männen ska även betala skadestånd till tonåringarna. Den 18-årige mannen ska också betala skadestånd till en rad andra målsägare.

Går på åklagarens linje

Tingsrätten i Solna anser, med några få undantag, att åklagarens beskrivning av händelsen är bevisad.

Pojkarnas kläder under en bänk på kyrkogården.

Rätten skriver i domen att det anses vara bevisat att männen ”tvingat med sig och tagit kontroll över målsägandena under omkring nio timmar”. Under den här tiden har de bland annat huggit pojkarna med kniv, klätt av målsägandena nakna, bundit deras armar och ben, satt munkavle på dem och våldtagit en av pojkarna grovt.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att de hot och det våld pojkarna har fått utstå har skett under ”extremt förnedrande former”.

Rättens ordförande, chefsrådman Lena Hjelmtorp, kallar de utsatta pojkarnas berättelser för starka, mycket trovärdiga och tillförlitliga och menar att berättelserna har fått starkt stöd av de fynd och den tekniska bevisning som åklagaren presenterat.

Ingen koppling mellan de utsatta pojkarna och de dömda männen. Utredningen hävdar att syftet med förnedringsrånet var att komma över pengar.

Utöver natten på kyrkogården stod männen även åtalade för en annan händelse. Det var i juli som de misstänka ha angripit två tonåringar i Solna. Pojkarna i det fallet fick utstå pistolhot, slag och sparkar. För det rånet döms 18-åringen men inte 21-åringen.

En av groparna där pojkarna grävdes ner.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Pojkarna om tortyrnatten: ”Som att duscha i blod”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tortyrmisshandeln på kyrkogården

Solna

Våldsbrott

Våldtäkt