Regionens vaccinoro: ”Då måste vi ändra strategi”

Färre doser från läkemedelsbolaget

Läkemedelsbolaget Pfizer minskar sina vaccinleveranser till Norge och Europa från och med nästa vecka och en tid framöver.

Flera EU-länder, inklusive Sverige, får därmed färre vaccindoser än man väntat sig.

– Detta innebär i så fall att vi måste ändra vår strategi direkt, säger Anders Bergström, vårdkvalitetschef i Region Norrbotten.

Under fredagen rapporterade bland andra nyhetsbyrån Reuters om att flera EU-länderna får färre vaccindoser än man väntat sig av Pfizer/Biontechs covidvaccin.

Dessutom finns osäkerhet kring framtida leveranser, enligt nyhetsbyråns uppgifter.

Person får vaccin mot covid-19
Person får vaccin mot covid-19

Pfizer: Något färre doser

Pfizers kommunikationschef, Ulrika Goossens bekräftar på fredagseftermiddagen för Aftonbladet att leveransen av vaccindoser till Sverige tillfälligt kommer att påverkas en tid framöver.

– Det kommer att komma något färre doser, exakta siffror kan jag inte ge.

Anledningen är att företaget arbetar med att utöka sin produktionskapacitet, uppger hon.

– I början hade vi sagt att 1,3 miljarder doser skulle levereras men nu har vi höjt den prognosen till 2 miljarder doser i år.

– Vi måste dra ner för att kunna växla upp.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar för TT att Sverige kommer att få 15 procent färre antal doser de kommande veckorna.

”Kommer ge betydligt fler doser”

För att kunna genomföra produktionsökningen måste Pfizer genomföra processändringar, vilket kräver ytterligare godkännande från myndigheter.

Enligt Ulrika Goossens har Pfizer varit i kontakt med både Folkhälsomyndigheten och regionerna som är medvetna om förändringen.

– Även om det kommer att påverka leveranserna på kort sikt kommer det att ge betydligt fler doser under andra kvartalet, säger hon.

Lastbil lämnar Pfizers lager i Belgien
Lastbil lämnar Pfizers lager i Belgien

Norrbotten: Inget vi hört

Enligt Anders Bergström, vårdkvalitetschef i Region Norrbotten, har man i nuläget inte fått något besked om förändringen.

– Detta är ingenting vi har hört om.

Han menar dock att uteblivna leveranser avsevärt kan försvåra vaccineringen.

– I så fall måste vi ändra vår strategi nu, och börja lagra de leveranser som kommer för att säkra upp till dos 2. Och om Pfizer inte kan leverera så blir det riktigt besvärligt för de som inte har sparat doser.

Minskad nyvaccinering

Anders Bergström menar att om de utlovade leveranserna blir lägre än tänkt så får man framförallt inrikta sig på de som ska få sin andra spruta.

– Om det blir 15 procent färre doser nästa vecka och framåt så kommer vaccinationstakten att sjunka. Vi kommer att klara kommande veckor genom att minska antal patienter som får dos 1, för att säkra klarvaccineringen av patienter med dos 2.

Hur reagerar du på det här beskedet?

– Det är riktigt tråkigt om det blir mycket färre doser än vad som sagts. Men jag behöver se den nya leveransplanen först för att kunna uttala mig exakt vad det innebär. Men om vi får en kraftig reducering så är det inte bra, det är allvarligt, och då måste vi ändra strategin.

Går det att säga hur många som eventuellt riskerar att drabbas av detta i er region?

– Nej, det kan jag inte svara på nu, säger Anders Bergström.

Aftonbladet söker även Folkhälsomyndigheten för en kommentar.

 

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: