Jordskredet i Gjerdrum, Norge

Räddningsteamens kamp mot klockan – letar luftfickor i rasmassorna

Av: 

Ebba Thornéus

Josefine Karlsson

NYHETER

Tre dygn efter skredet lever fortfarande hoppet om att hitta överlevande.

Men räddningsteamen jobbar mot klockan.

På lördagsmorgonen meddelade polisen att man nu fokuserar på rasmassorna där experter tror att det finns luftfickor.

Några timmar senare hittades ytterligare två döda.

Sökandet efter de personer som fortfarande saknas efter jordskredet i ett bostadsområde norska Ask i Gjerdrum fortsatte under lördagsmorgonen med oförminskad styrka.

Några timmar senare hade två personer hittats döda. Totalt har tre personer hittats under rasmassorna. Sju är fortfarande saknade.

– Vi har gjort ett fynd av en person, som dessvärre är bekräftat omkommen. Jag har ingen anledning till att säga något om varken kön eller ålder. Det får vi komma tillbaka till senare, säger polisens insatsledare Roy Alkvist, vid pressträffen klockan 14.

Personen hittades efter att en hund markerat och därefter biståtts av Usar-teamet.

– Fyndet gjordes cirka 100 meter in i rasområdet, säger Roy Alkvist.

Fyra timmar senare hittades ännu en person i samma raserade hus.

– Vi har gjort ett nytt fynd efter markering av hund. Manskapet jobbar med att frigöra det fyndet. Det är en person som är omkommen, säger insatsledare Knut Hammer under pressträffen klockan 18.

Samtliga tre dödsoffer är ännu inte identifierade.

Letar luftfickor i rasmassorna

Den norska polisen har i dag utvidgat sökområdet och skickat in ett större manskap till fots i den röda zonen. Det nya riktade fokuset är att söka i rasmassor där man tror att det finns luftfickor.

– Det vi dock vet är att det sällan finns många luftfickor i lerskred. Men vi ser från vår övervakning från luften att det finns byggnadsmassor som i varierande grad är intakta. Vi tror att det kan finnas luftfickor där. Det är det vi konkret fokuserar på nu, säger polismästare Ida Melbo Øystese under en presskonferens kl 12.00.

Hon betonar att det fortfarande finns hopp och att insatsen fortsatt är inriktad på att hitta personer vid liv.

– Vi har naturen och tiden emot oss. Men man kan leva flera dagar om man har luft. Vårt jobb är att göra allt vi kan för att hitta överlevande, säger hon.

Polisen: ”Innebär stor risk”

Vidare förklarar polisens insatsledare Roy Alkvist att räddningsuppdraget innebär en stor risk.

– Alla aktörer jobbar intensivt och hårt. Det är en komplex insats. Vi kommer använda frigolitplattorna även idag och vi ska även undersöka om vi kan använda brobandvagnen, förklarar Alkvist.

Raset inträffade vid 4-tiden natten mot onsdag.

Under fredagen påträffades en saknad person död i rasmassorna. Personen har ännu inte identifierats och polisen har kontakt med alla anhöriga till de saknade. Förhoppningen är att obduktionen ska ska vara klar under lördagen.

– Vi vet att detta är en tuff situation och att det sitter anhöriga och väntar på besked. Vi jobbar så snabbt som möjligt och det är ett prioriterat ärende och vi har full förståelse för att det finns frustration, säger Roy Alkvist.

Fortfarande saknas åtta personer som befaras vara fast under rasmassorna drygt tre dygn efter jordskredet. Över 1 000 personer är evakuerade och många av dem har sökt tillfälligt tak över huvudet i de evakueringshotell som upprättats.

Nya ras från skredkanten inatt

NVE, Norges vatten- och energimyndighet, meddelade under pressträffen att det fortfarande är aktivitet i rasområdet och att myndighetens experter ständigt analyserar markförhållandena. Under natten inträffade ytterligare ras från skredkanten. Jordskredet i onsdags har beskrivits som ett av de största i Norge i modern tid.

– Det här är ett unikt och tragiskt skred. Inte sedan 1893 har vi haft ett jordskred med kvicklera av den här dimensionen i Norge. Men det finns ingen förhöjd risk i andra delar av landet just nu, säger Toril Hofshagen, regionschef på NVE.

Enligt NVE finns inga planer på ytterligare evakueringar, men inte heller någon prognos när delar av evakueringarna kan hävas.

– Under gårdagens markundersökningar kunde vi meddela polisen att Fylkesvei 120 kunde öppna igen. Vi fortsätter undersöka evakueringsområdet och återkommer när vi kan låta människor komma hem igen, säger Toril Hofshagen.

Under fredagskvällen gick polisen ut med namn på samtliga saknade.

– Det är en brutal realitet som träffar oss när vi får bilder och namn på de saknade. Det är många som har det tungt men vi klamrar oss fast vid hoppet. Nu måste vi jobba på flera plan, ta hand om varandra men också undersöka hur vi ska komma vidare till en normal vardag, säger kommunordförande Anders Östensen.

Aftonbladet har bland annat varit i kontakt med svenska Jörgen Sandman från Sundsvall som vaknade av att han trodde någon bröt sig in i hans lägenhet. Tre minuter senare låg han under husets tak – 400 meter bort.

– Vi stod i en krater och långt bort hörde jag en kvinna ropa på hjälp, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera


16 miljoner i jackpott - missa inte expertens skräll
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jordskredet i Gjerdrum, Norge

LÄS VIDARE

Svenska Jörgen överlevde jordskredet: ”Vi stod i en krater”

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordskredet i Gjerdrum, Norge

Gjerdrum

Jordskred

Norge