Nu har läsken i Gislaved hittats igen

Kim Lindström bestämde sig för att skänka läsk till äldre i Gislaveds kommun – någonting som kommunen satte stopp för.

Först kom rapporter om att läsken slängdes – men nu har den lokaliserats.

– Den är inte förstörd utan kommunen har tagit hand om den och förvarat den, säger Kim Lindström.

Ska äldre personer få dricka läsk som erbjuds? Den frågan har minst sagt väckt liv i Gislaved kommun de senaste dagarna. 

Bakgrunden är att Kim Lindström bestämde sig för att skänka 480 liter läsk till de äldre i kommunen.

Idén fick han efter att Gislaveds kommun beslutade att sluta med söta kolsyrade drycker på vardagar och vanliga helger inom kommunens särskilda boenden. Endast på storhelger tillåter kommunen att de gamla dricker läskedryck.

Någonting som skulle gälla från och med den 1 maj.

Så Kim lämnade läsken utanför äldreboenden – där den plötsligt försvann.

Björn Zarelius, Kim Lindström och Grey Lindström fick nobben av kommunen på sin läskgåva.
Björn Zarelius, Kim Lindström och Grey Lindström fick nobben av kommunen på sin läskgåva.

Läsken har hittats

Därefter har det inte kommit någon information om var läsken kan ha tagit vägen. Men under söndagen fick Kim Lindström, efter ett samtal med Gislaveds kommun, veta att var läsken var och att den inte hade slängts.

– Jag fick veta att den inte är förstörd utan kommunen har tagit hand om den och förvarat den, säger Kim Lindström.

Det betyder dock inte att läsken kommer att gå till de äldre.

– Personen som ringde upp mig sa att de fortfarande inte kommer att ge läsken till de äldre så de kvarhåller att läsken inte ska till dem, säger Kim Lindström.

”Måste backa från beslutet”

På sin hemsida skriver Gislaveds kommun att en privatperson har lämnat läsk men att de inte kan ta emot den.

– Gesten är väldigt fin och tanken är god, men vi kan inte som offentlig verksamhet ta emot gåvor eller riskera att skada de som bor hos oss om läsken skulle vara förorenad på något sätt, skriver Malin Johansson socialchef i Gislaveds kommun i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Johansson (C), har tidigare skrivit i ett mejl till Aftonbladet att kommunen måste backa från beslutet.

Eva Kullenberg på Gislaved kommun menar att gåvan till de äldre är en extra kostnad för kommunen – eftersom den slängdes direkt.
Eva Kullenberg på Gislaved kommun menar att gåvan till de äldre är en extra kostnad för kommunen – eftersom den slängdes direkt.

Tillför ingen kvalitet

Kim Lindström vill understryka att nyheten, som har fått många att rasa de senaste dagarna, även har lett till personangrepp mot den ansvarige på Gislaveds kommun. Någonting som han tar avstånd från.

– Det var inte min avsikt och det tar jag väldigt stort avstånd från, jag uppmuntrar inte någon till att göra det, säger Kim Lindström.

Beslutet att sluta servera läsk till måltider från och med den 1 maj har fått lokalpolitiker att höja rösten. Andra har även sagt att de ska verka för att beslutet ändras. 

De senaste dagarna har beslutet fått stor uppmärksamhet.

Gislaved kommuns kostchef motivering att sluta servera läsk var att läsken inte tillför någon kvalitet och att beslutet var ett led i att servera bra mat för de äldre, samtidigt som man skiljer på vardag och fest. Det har hon tidigare sagt till tidningen Värnamo Nyheter.

Aftonbladet har sökt kommunens kostchef för en kommentar om beslutet.

Publisert:

LÄS VIDARE