Nyheter

President Biden varnar och lockar Ryssland

Av: 

TT

USA:s president Joe Biden.

Foto: Andrew Harnik/Pool/AP/TT

NYHETER

USA utvisar diplomater, svartlistar nya ryska obligationer och utvidgar en sanktionslista sedan Moskva försökt påverka det amerikanska valet.

Ryssland varnar för konsekvenser.

Men president Joe Biden säger att de två länderna måste "trappa ned" konfrontationer.

Sent på torsdagen meddelade Joe Biden de tuffa åtgärder som USA riktar mot Ryssland. Han varnade Ryssland för att försöka påverka amerikansk politik i framtiden, men han anlade också en försonande ton:

– Nu är hög tid att trappa ned.

Sedan sade Biden att han i ett telefonsamtal med ryske presidenten Vladimir Putin hade sagt att han kunde ha infört ännu hårdare sanktioner, men valt att inte göra det.

Biden sade också att kontakten mellan de två ledarna är av avgörande betydelse.

Cyberattack och valpåverkan

Bidens utspel kom efter en dag av hot och mothot.

USA inledde med att konstatera att sanktioner och åtgärder riktas mot Ryssland sedan Moskva enligt Washington försökt påverka valet och genomfört en stor cyberattack.

Totalt förs 16 ryska personer och lika många ryska företag och institutioner upp på USA:s sanktionslista, anklagade för försök att påverka USA:s presidentval i höstas. Dessutom utvisas tio ryska diplomater stationerade i Washington DC.

Åtgärderna var väntade sedan källor läckt ut sanktionsplanerna till amerikanska medier.

– Motåtgärder går inte att undvika. USA verkar inte ha insett den objektiva verkligheten, att det är en multipolär värld som inte bygger på amerikansk hegemoni, säger Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement i ett tv-sänt uttalande.

USA:s Moskvaambassadör John Sullivan har samtidigt kallats upp till Rysslands utrikesdepartement.

Representanter för ryska parlamentet duman säger också att man lär förklara tio amerikanska diplomater som icke önskvärda i landet.

Ansvarig för hackerattack

I beskedet från Bidenregeringen pekas Rysslands underrättelsetjänst ut som ansvarig för en stor hackerattack mot det amerikanska teknikföretaget Solarwinds, som avslöjades i december. Attacken har av Microsofts vd Brad Smith beskrivits som den största och mest sofistikerade i sitt slag.

Rysslands regering har tidigare förnekat inblandning i hackerattacken, som slog mot nio amerikanska myndigheter och ett hundratal privata företag.

Förutom sanktionerna utvidgar USA:s regering även förbudet för amerikanska banker och institutioner att köpa ryska statsobligationer, vilket har skakat om den ryska finansmarknaden och sänkt både rubeln och Moskvabörsen och pressat upp räntan på ryska statspapper.

Det senaste förbudet gäller nyemitterade obligationer utgivna av Rysslands centralbank, finansdepartement eller den statliga pensionsfonden efter den 14 juni i år.

I ett samordnat agerande med EU, Storbritannien, Kanada och Australien läggs samtidigt ett antal personer och företag till på sanktionslistan med anledning av den ryska annekteringen av ukrainska Krim.

Utpekad som mördare

Åtgärderna var väntade eftersom Bidenregeringens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har flaggat för att det skulle komma både välbekanta och nya straffåtgärder. Målet uppges vara att komma åt Ryssland på ett djupare plan än tidigare.

– Det kommer inte bara att vara sanktioner, sade Sullivan i februari.

Sedan detta uttalande har USA:s president även pekat ut sin ryske motsvarighet Vladimir Putin som en mördare, samtidigt som Bidenregeringen anklagat den ryska regeringen för försök att påverka valutgången i USA:s presidentval i november i fjol.

Tonläget mellan USA och Ryssland har hårdnat snabbt de senaste dagarna efter rapporter om stora ryska truppförflyttningar till gränsen mot Ukraina. Enligt USA finns just nu 68 000 ryska soldater, bland annat beväpnade med robotsystemet Iskander, i området.

I samband med ett samtal mellan Biden och Putin i tisdags ska Biden ha bjudit in sin ryske motpart till ett toppmöte i närtid i ett tredje land.

Putin har än så länge inte svarat, men väntas införa motåtgärder mot de amerikanska sanktioner och åtgärder som nu kommer. Och USA:s straffåtgärder ökar inte chanserna för att ett toppmöte ska komma till stånd, konstaterar Kreml.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: