Coronapandemin

Svenonius: Stockholm klarar vaccinmål i veckan

Av: 

TT

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M).

Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

NYHETER

Stockholm klarar det första vaccindelmålet innan veckan är slut, enligt finansregionrådet Irene Svenonius (M).

– Det är oerhört glädjande, säger hon.

Delmålet står i vaccinöverenskommelsen mellan regeringen och regionerna. Till mitten av maj ska minst 80 procent av alla personer över 65 år fått minst en vaccindos. Om målet uppfylls får regionerna extra pengar.

– Vi bedömer att vi kommer att vara klara med det nationella målet till helgen, sannolikt söndag. Det är oerhört glädjande, säger Irene Svenonius.

I regionen är cirka 384 000 personer äldre än 65 år och i fredags hade 59 procent av dem fått en dos och fem dagar senare, på onsdagen, var siffran uppe på 70 procent. Samma dag inledde också Region Stockholm vaccinationer av personer inom fas 3 – 60-plussare och andra vuxna i riskgrupp.

– Vi har verkligen fått upp tempo med det lilla vaccin som vi har, säger finansregionrådet.

På tisdagen meddelade Region Östergötland att 80 procent av östgötarna över 65 år nu är vaccinerade.

"Det är glädjande att så många vill vaccinera sig. Jag är också djupt imponerad över personalens insatser i vaccinationsarbetet", säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, enligt ett pressmeddelande.

Vaccinering i klubblokalen Fållan i Stockholm.

Foto: Jessica Gow/TT

Inleder fas 3

Region Stockholm har tidigare i år fått kritik för sin vaccinationstakt, framför allt bland personer med hemtjänst. Irene Svenonius berättar att öppnandet av särskilda vaccinationsmottagningar, som alternativ till vårdcentralerna, har snabbat på takten. Tidigare kunde man endast boka tid till mottagningarna digitalt via bank-id, vilket har lett till kritik, men på onsdagen kom beskedet att också öppnas en telefonbokningstjänst.

TT: Borde ni inte gjort det tidigare?

– Nej. Vaccinationscentralerna öppnade mycket skyndsamt för att vi då hade vaccin på lager när Folkhälsomyndigheten släppte på Astra Zeneca, och att vi åter fick börja använda det. Skulle vi vänta in ett "call center" hade vi tappat tempo, säger Irene Svenonius.

Skulle ta Astra

Finansregionrådet har följt turerna kring Astra Zenecas vaccin. Enligt Folkhälsomyndigheten ska det endast ges till 65-plussare och den senaste tidens nyhetsrapportering har lyft fram vittnesmål med folk som är oroliga för biverkningar av vaccinet. Men Irene Svenonius vill skicka en tydlig signal.

– Jag skulle alltså själv ta Astra Zeneca trots allt, säger hon.

– Covid-19 är en fruktansvärd sjukdom. Den är mycket, mycket värre än vad man kan drabbas av med något av de här vaccinen. Alla vaccin som erbjuds i Sverige är trygga, och även om jag inte är 65-plussare, utan 50-plussare, så skulle jag gladeligen ta vilket som helst av vaccinen som erbjuds i Sverige, fortsätter hon.

I vaccinöverenskommelsen finns också en högre ambition – att samtliga vuxna och barn i riskgrupp ska få en vaccindos så fort som möjligt. Det målet har ingen fast deadline utan en prognos på 15 augusti. Något som Irene Svenonius hoppas kunna klara, även om vaccinleveranserna är avgörande.

– Det känns ibland som att vi kör på serpentinvägar och inte på autobahn, säger hon.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa friskintyg inför resa på doktor.se – garanterat svar inom 48 timmar

Doktor.se

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Coronaviruset

Irene Svenonius

Region Stockholm