Ebba Busch

Hållbarhetsexperten: Ebba Busch har helt fel

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

Ebba Busch kritiserade regeringens miljöpolitik som hon tycker bara riktar sig de rika ”som har råd att köpa en elbil för en miljon kronor eller mer”.

I själva verket går det att köpa en ny elbil för drygt 200 000 kronor.

– En våldsamt överdriven uppfattning om vad en elbil kostar, säger Mattias Goldmann, expert på hållbarhet inom transport.

Klimatpolitiken måste göra det lättare för den breda befolkningen att ta klimatsmarta val, säger Ebba Busch, KD-ledare på partiledardebatten.

– Just nu gör man det omöjligt för de som bor på landsbygden och inte har den urstarka ekonomin att kunna köpa en elbil som kostar en miljon kronor eller mer, säger hon.

Ebba Busch.

Kostar drygt 200 000

Påståendet fick Mattias Goldmann, expert inom just hållbarhet och transport, att reagera.

– Omställningen från fossilt till förnybart går mycket snabbare om man inte har våldsamt överdrivna uppfattningar om hur mycket en elbil kostar.

Han kollade snabbt upp hur mycket den billigaste elbilen kostar med miljöbonusen inräknad.

– Det går att få en sprillans ny elbil för strax över 200 000 kronor och en begagnad för mycket mindre än så. Man kan i princip köpa fem elbilar för kostnaden vi hörde i partiledardebatten, säger han.

Två gånger under partiledardebattens klimatmoment nämnde Ebba Busch att en elbil kostar mer än en miljon kronor.

– Jag tycker det är värdefullt att förstå hur fel ledande politiker kan ha när det gäller omställningen från fossilt till eldrift. Det visar att vi har en lång resa kvar, säger Mattias Goldmann.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Elbilar

Miljöpolitik

Bilar

Hållbarhet