Här är kommunen där smittan ökar mest

Öppnar för skolstängning efter påsklovet

Smittspridningen i Surahammar har exploderat.

Den senaste veckan har antalet bekräftade fall ökat med 625 procent – det är den största ökningen i hela landet.

– Det är oroväckande. Vi agerar direkt, säger kommunstyrelsen ordförande Christopher Marlowe (S).

Den senaste veckan har 86 nya fall av coronasmitta rapporterats i Surahammars kommun i Västmanland, enligt Folkhälsomyndighetens färska siffror.

Förutom att det är den största procentuella ökning i hela landet, ligger kommunen nu dessutom åtta sett till smittade per 10 000 invånare.

Kommunstyrelsens ordförande Christopher Marlowe (S) tycker att läget är svårt och känner att de åtgärdar som gjorts tidigare inte fått önskad effekt.

– Det är frustrerande. Vi har redan haft så mycket nedstängning, men har inte sett att det har blivit bättre, säger han.

Stänger idrottsanläggningar

Efter den senaste veckan har kommunen beslutat att med omedelbar verkan stänga ner all idrottsverksamhet, även för de som är födda från 2002 och senare och tidigare tilläts ha verksamhet. Bland annat stängs det kommunala ridhuset och ishallen ner.

Kommunen kommer också satsa på extra tydlig kommunikation i det offentliga rummet.

– Vi ska göra nya större skyltar och där även visa hur Surahammar ligger till jämfört med andra kommuner, säger Christopher Marlowe.

Christopher Marlowe (S), ordförande i kommunstyrelsen i Surahammar.
Christopher Marlowe (S), ordförande i kommunstyrelsen i Surahammar.

Kan diskutera skolstängning

Kommunen har inget gymnasium och i dagsläget är det inte aktuellt att stänga skolorna för de yngre eleverna. Men det kan komma att ändras om smittan fortsätter att öka efter påsklovet.

– Om det inte blir bättre är det något vi kommer att diskutera, säger Christopher Marlowe.

Vid tillfällen då skolor tillfälligt har varit stängda har det handlat om att några lärare har varit sjuka. De yngre invånarna har klarat sig bättre.

– När elever har varit hemma har det varit efter att de satts i karantän eftersom deras föräldrar har varit sjuka. Det är framför allt bland de vuxna som utbrotten sker, säger han.

Hur ser du på ditt ansvar i det här?

– Jag har en hel del ansvar, men jag kan inte följa våra 10 000 invånare hem och följa dem i deras vardag. Det är inte en kommunstyrelseordförandes, polis eller länsstyrelsens ansvar. Det är allas gemensamma ansvar, säger Christopher Marlowe.

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE