Coronapandemin

Facket akutstängde skola i Stockholm efter smitta

Ansvariga ville fortsätta undervisningen

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Facket har beordrat en akut stängning av två årskurser på en grundskola i Stockholm.

Det efter att flera covidfall upptäckts och Stockholms stad inte velat skicka hem eleverna.

– Man gör för lite för att stoppa smittan, säger Simon Sandström, biträdande huvudskyddsombud.

I torsdags kväll beslutade Lärarnas Riksförbunds biträdande huvudskyddsombud i Stockholm att stoppa undervisningen för 110 elever i årskurs fyra och fem på Midsommarkransens grundskola och deras lärare.

Beslutet kom efter att tre elever i årskurs fem och en lärare i årskurs fyra bekräftats smittade av covid-19. Dessutom är ytterligare elever är hemma sjuka, utan att veta om det är covid eller inte.

– De här årskurserna huserar i samma korridor och har klassrum bredvid varandra och de vistas ihop. Lärarna går mellan klassrummen. Det finns en stor risk att vi får en större smittspridning om vi inte agerar snabbt, säger Simon Sandström, och tillägger att det nyss bekräftats två fall på lågstadiet.

Simon Sandström, biträdande huvudskyddsombud i Stockholm.

Foto: PRIVAT

”Gör för lite för att stoppa smittan”

Efter ett möte under torsdagen fick han veta att skolan inte hade planerat att övergå till distansundervisning utan att fortsätta med undervisningen på plats som vanligt.

– De ville att skolan skulle vara öppen. Jag blev bekymrad över att man inte tar mer ansvar för lärare och elever, man gör för lite för att stoppa smittan. Jag sa att jag tyckte att vi skulle ställa om till distansundervisning i stället så att vi har ett säkert läge.

Han såg sig då tvungen att lägga ett skyddsstopp och avbryta arbetet, en åtgärd man vidtar när man anser att det finns en fara för arbetstagares liv.

– Jag tycker att skolor ska vara öppna men så fort det dyker upp smitta så måste vi stänga, annars blir det en farlig arbetsmiljö. Uppenbarligen är coronaviruset farligt och kan sprida sig väldigt snabbt.

Skickade ut ett brev

Vid ett senare möte under torsdagen försökte flera chefer på Stockholms utbildningsförvaltning enligt Simon Sandström övertala honom att hålla årskurserna öppna.

Under fredagsmorgonen skickade skolan ut ett brev till vårdnadshavarna där man meddelade att man beslutat att gå över till distansundervisning, då man ”är angelägen om att hindra eventuell fortsatt smittspridning”. Skolans rektor Monica Westerberg, hävdar att det inte är skyddsstoppet som är orsaken.

Men om facket la ett skyddsstopp så måste det ju berott på att ni inte velat stänga.

– Det kan jag inte svara på.

”Blir en farlig arbetsmiljö”

Monica Westerberg påpekar att beslutet att stänga skolan inte ligger hos henne. Hon måste rådgöra med skolöverläkaren och grundskoledirektören i Stockholms stad.

– Vägledningen var först att inte stänga skolan. Men sammantaget i våra möten ändrades det och vi kom fram till att stänga.

Larmen om smitta i skolor har ökat lavinartat i år och Lärarnas Riksförbund har tidigare varit kritiska till att det görs för lite för att stoppa smittspridningen. Simon Sandström tycker att reglerna för när en klass, årskurs eller hel skola ska stänga borde vara mycket tydligare.

– Det är omöjligt för elever att hålla avstånd i trånga korridorer, matsal och klassrum. Och det är omöjligt för lärare att hålla avstånd till eleverna, de är ju barn.

Aftonbladet har sökt Stockholms stads grundskoledirektör via presstjänsten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Facket lade ett skyddsstopp på skolan.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Skola & utbildning

Coronaviruset

Stockholms stad