Mod och strategi bakom Navalnyjs återvändande

Av:  TT

Aleksej Navalnyj ombord på det plan som tog honom från Berlin till Moskva i söndags.
Aleksej Navalnyj ombord på det plan som tog honom från Berlin till Moskva i söndags.

Trots att det var uppenbart att han skulle gripas valde Aleksej Navalnyj att återvända till det Ryssland där han förgiftades för fem månader sedan.

Något annat alternativ fanns aldrig för den man som gjort sig till det största hotet mot president Vladimir Putin.

Redan då han väcktes ur sitt koma på sjukhuset i Berlin i september sade Navalnyj att han tänkte återvända till Ryssland så fort han tillfrisknat.

Hans övertygelse om att den förgiftning som var nära att ta hans liv i augusti beordrats från högsta ort i Ryssland har inte avskräckt honom. Inte heller myndigheternas hot om att ett gripande väntade honom vid en återkomst.

– Han var fullt medveten om riskerna, men var beredd att betala det priset, konstaterar Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

"Många års arbete"

Navalnyj hann bara fram till passkontrollen på flygplatsen i Moskva, där han landade på söndagen, innan han omhändertogs av polis. Under måndagen har han ställts inför en domstolsförhandling om att förlänga frihetsberövandet.

Att stanna kvar i utlandet för att verka därifrån var aldrig ett alternativ för regimkritikern.

– Den plattform han har byggt upp under många års tid, det arbete han har investerat i att uppnå politisk förändring, skulle vara bortspolat om han inte återvände till Ryssland, säger Martin Kragh.

– Han är i dag Rysslands mest framträdande oppositionsledare och det är bara på plats i Ryssland som han kan spela den rollen.

Internationell press

TT: Vad säger det om Navalnyj att han väljer att återvända så snabbt efter sitt tillfrisknande?

– Det är ett uttryck både för ett enormt politiskt mod – och såklart också ett strategiskt agerande.

– Genom att återvända till Ryssland har han etablerat sig som en starkare politisk kraft, och genom sina många repressiva åtgärder har ryska myndigheter bara förstärkt den bilden.

Tidpunkten för återvändandet är även väl vald med tanke på det stundande maktskiftet i USA, säger Kragh.

– Det här kommer att bli en av (den tillträdande presidenten Joe) Bidens första stora utrikespolitiska frågor och kommer att prägla dialogen med Ryssland även i andra frågor.

– Så genom sitt agerande har Navalnyj även satt internationell press på Ryssland.

Publisert: