Navalnyjs film om "Putins palats" retar Kreml

TT-AFP

Publicerad 2021-01-21

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs film om det som påstås vara ryske presidenten Vladimir Putins enorma skrytpalats har lockat storpublik.

Ryska åklagare varnar dem som hörsammar Navalnyjs uppmaning till protester.

Den omkring två timmar långa filmen har producerats av Navalnyjs antikorruptionsorganisation.

Bilderna visar på ett palats vid Svarta havets kust, vid en sluttning där också en amfiteater, ishockeyarena under jord, ett kasino och ytterligare en mångfald faciliteter byggts på ett område "39 gånger större än Monaco".

Stort hus

Bara palatset uppges vara på 17 691 kvadratmeter.

– Detta är en separat stat inom staten. Och denna stat har endast en, och icke utbytbar, tsar. Putin, säger Navalnyj i filmen som offentliggjordes dagarna efter det att han återvänt från återhämtning i Tyskland efter att ha blivit förgiftad i Ryssland.

Videon har setts över 41 miljoner gånger. I den uppmanar Navalnyj till demonstrationer.

Men både Kreml och statliga åklagare reagerar på filmen.

– Rent nonsens, säger Kremls talesperson Dimitrij Peskov.

"Juridiska myndigheter har uppmanats att genomföra proaktiva åtgärder och agera mot lagbrytare", skriver åklagarmyndigheten i ett uttalande.

Rysk polis omhändertog Ljubov Sobol, också hon regimkritiker, sedan hon uppmanat anhängare till Navalnyj att demonstrera på lördag. Hennes advokat har inte angivit något skäl till gripandet.

Fotbollsstjärna uppmanar

Sociala medier som publicerar uppmaningar om protester hotas med böter på upp emot 4 miljoner rubel, motsvarande 450 000 kronor.

Det är inte första gången som Navalnyj och hans organisation har publicerat material om makthavares tillgångar.

I en video från 2017 anklagade Navalnyj tidigare premiärminister Dmitrij Medvedev för att ha stora tillgångar. Videon sågs 38 miljoner gånger, och ledde till stora protester – vilket skärpte konflikten mellan regimen och Navalnyj.

Men Navalnyj, som sitter fängslad i väntan på rättslig prövning sedan återkomsten till hemlandet, får ökat och något oväntat stöd.

Ryska fotbollslandslagets tidigare kapten Igor Denisov säger till exempel i en videoinspelning att han aldrig varit intresserad av politik, men säger sedan att Navalnyj "borde släppas fri".