L-ledaren beredd gå till nyval

TT

Publicerad 2021-01-21

Ett avgörande närmar sig för Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är beredd att gå till nyval, säger hon till Svenska Dagbladet och utesluter inte en medlemsomröstning i regeringsfrågan.

I förra veckan krävde Sabuni att regeringen drar tillbaka de migrationsförslag som ska göra det lättare att få uppehållstillstånd av humanitära skäl. Annars kan januarisamarbetet hotas, och därmed regeringens budgetsamarbete med C och L.

– Vi kommer inte att medverka till en budget som innebär ökade utgifter för människor som kommer till Sverige utan skyddsskäl, sade hon till Expressen.

Intern kritik

Enligt henne kan förslagen leda till ökad invandring och ökade kostnader.

– Om statsministern tycker att det är viktigt med den här generösa migrationen, som innebär ökade kostnader, då måste han också hitta ett annat underlag för budgetsamarbetet, sade hon till TT.

Beskedet från statsminister Stefan Löfven är att regeringen går vidare med förslagen.

Sabunis linje har väckt stark kritik inom partiet. En lång debatt i riksdagsgruppen i veckan ledde inte till enighet. På fredagen är partistyrelsen sammankallad till ett extra möte, där även riksdagsgruppen deltar.

Höjer insatsen

Inför mötet står Sabuni fast vid sitt motstånd mot regeringens förslag till ny migrationslag.

– I det här fallet är jag beredd att resa mig från förhandlingsbordet. Det här är en hjärtefråga för mig men också för Sveriges framtid, säger hon till SvD.

– Jag kommer alltid att vara beredd att möta väljarna. Den partiledare som inte är beredd att göra det ska kanske inte vara partiledare. Jag önskar inte nyval och definitivt inte i den här situationen. Därför hoppas jag att vi har en klok statsminister som inte vill skapa kaos utan håller sig till vårt avtal.