Trump behöver ett större mirakel än förra gången

Aftonbladet var med sista dagen av slutspurten

SCRANTON, PENNSYLVANIA. Det har varit en lång och hård valkamp. President Trump står i den isande vinden och nästan vädjar till sina anhängare att gå och rösta.

Annars kan det här vara ett av de sista av sina massmöten han håller.

Den här gången krävs det ett ännu större mirakel än 2016 för att han ska vinna.

Presidentens Airforce One (dock ej Jumbojeten) står parkerad bara hundra meter bort. För att hinna med så många möten som möjligt på en dag är det vid flygplatser som Donald Trump håller sina sista valmöten, det andra av fem denna sista kampanjdag.

Flera läktare och en scen har byggts upp vid landningsbanan på Wilkes Barre International Airport i Scranton. De amerikanska flaggorna smattrar i givakt i den hårda vinden.

Det är ingen slump att Trump gör ett stopp här. Pennsylvania är en av de delstater som avgör vem som vinner valet. Dessutom är Scranton utmanaren Joe Bidens födelsestad. Trump vill gärna reta honom genom att göra ett sista minuten-försök att samla röster här.

Donald Trump i Pennsylvania.
Donald Trump i Pennsylvania.

Solen lyser från en mestadels blå himmel men det är knappt termometern når över nollstrecket.

– Please, gå och rösta, vädjar presidenten. Ta med dina vänner och dina grannar. Till och med din chef.

Trumps chans att komma ikapp Joe Biden ligger i förmågan att få sina anhängare att gå till vallokalen i dag. Valdeltagandet i det amerikanska presidentvalet är generellt mycket lågt. Därför vinner ofta den som är bäst på att entusiasmera och engagera sina anhängare.

Ska jag döma av de som samlats här vinner Trump den matchen överlägset.

Till att börja med krävs det stor motivation för att stå på den öppna läktaren och utsätta sig för den elaka vinden. Vi får höras att det kommit närmare 10 000 människor. Många vi pratar med har dessutom rest långt.

Närmare 100 miljoner amerikaner har redan röstat före valdagen.
Närmare 100 miljoner amerikaner har redan röstat före valdagen.

”Trump vinner”

Mary Moran har kört hit ända från Long Island i New York. Hon är ett hängivet fan.

– Trump har gjort ett så otroligt bra jobb de senaste fyra åren. Han har infriat nästan alla vallöften. Han har verkligen fört in USA på rätt väg trots att motståndarna gjort allt i sin makt för att stoppa honom.

Hon har på sig en Trumpmössa och en halsduk. Opinionsmätningarna ger hon inte mycket för.

– Mitt tips är att Trump vinner en jordskredsseger. Det är så mycket mer energi i den här kampanjen än i Joe Bidens trötta gäng.

När man är på Trumps möten och träffar hans anhängare är det lätt att få känslan att presidenten har valvinden i ryggen trots att opinionsmätningarna talar ett annat språk. Biden leder i de flesta av vågmästarstaterna, inklusive Pennsylvania som Trump vann förra gången. Det kan till och med bli en storseger.

Jublet stiger redan när Trump kliver ner för flygtrappan och går direkt upp i talarstolen.

– När jag ser alla människor här kan jag inte tänka mig att vi kommer att bli tvåa, säger Trump och folk ropar ut sin glädje.

– Vi älskar Pennsylvania och vinner vi Pennsylvania så vinner vi allt.
Nytt jubel.

Trump hånar gång på gång Biden från talarstolen.
Trump hånar gång på gång Biden från talarstolen.

Hat motiverar

Demokraterna är kanske inte så entusiastiska över Biden men de har en annan drivkraft. De hatar Trump. Hat är också en effektiv känsla för att få folk att gå och rösta.

Närmare 100 miljoner amerikaner har redan röstat före valdagen. Det är mer än två tredjedelar av alla röster som avgavs i valet 2016. Därför tror många att det blir ett rekordhögt valdeltagande. Något som brukar gynna demokraterna.

Även om anhängarna är entusiastiska känns Trump en aning avslagen jämfört med när jag såg honom i valkampanjen för fyra år sedan.

Hans tal böljar fram och tillbaka utan någon röd tråd och de flesta av hans poänger levereras utan större övertygelse. Rösten är svag och ansträngd.

Kanske har han själv förlorat tron på seger. Eller så är han bara trött av det höga tempot han håller i slutspurten. Trump berättar att han kom i säng först klockan två på natten i Miami och sedan klev upp åtta för att flyga till North Carolina för sitt första möte.

Gång på gång hånar han Joe Biden på olika sätt från talarstolen. Han anklagar honom för att vara korrupt och inkompetent och hävdar att media gömmer undan sanningen om hur han får pengar från utländska regeringar. En komplott för att hjälpa Biden, enligt Trump.

Publiken svarar entusiastiskt med ropen ”Lock him up!”, lås in honom. Men 2016 var ropen starkare när samma slogan gällde Hillary Clinton.

Trump spelar upp ett antal av Joe Bidens felsägningar där han exempelvis säger att han kämpar om att vinna senaten och glömmer bort namnet på sin motståndare och kallar honom George.

Varje gång Trump nämner Bidens namn buar publiken.
Varje gång Trump nämner Bidens namn buar publiken.

Skrattar åt Biden

Trump ler överlägset och himlar med ögonen. Det är elakt men kanske effektivt.
Åldern och den förvirring som Biden stundtals uppvisar är något som får en del väljare att tveka.

Publiken skrattar åt felsägningarna och varje gång Trump nämner Bidens namn buar de. Men det är långt mellan de riktigt entusiastiska publikovationerna.

En jättelik amerikansk flagga hänger mellan två lyftkranar, fastsatt med kraftiga kättingar. Vinden får den att lägga sig som ett tak högt över Trumps huvud.

Presidenten kommer inte med några nya attacker. Han har heller inga nya egna programförslag så här i slutspurten. Trump upprepar det han sagt på hundratals möten och låter ganska uppgiven.

Jag noterar att ganska många går mot utgången innan han pratat klart. Men det kan ju vara kylan också.

När Trump kliver tillbaka upp i presidentplanet har han tre möten kvar. Sedan är kampanjen över. Om han inte vinner är det här på ett sätt hans sorti. Visserligen sitter han kvar i Vita huset fram till den 20 januari men för många vanliga amerikaner kan det här vara sista gången de får se honom i presidentrollen.

Publisert:

LÄS VIDARE