Coronapandemin

Svåra hjärnsymtom kan drabba även de med mild covid

Professorn: Som en boxare mår efter att ha blivit knockad

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Minnesförlust, humörsvängningar och svårigheter att utföra enkla vardagssysslor.

Allt fler covidpatienter med milda symtom vittnar om att de fått långvarig påverkan på hjärnan.

– Jag är rädd att de kommer att falla mellan stolarna, säger Bengt Winblad, professor på Karolinska institutet.

Redan tidigt i pandemin såg man att covid-19 påverkade hjärnan hos patienter som lades in på sjukhus. De var personlighetsförändrade, förvirrade och hade problem med minnet.

Nu kommer rapporter om att även covidsjuka med mildare symtom drabbas av hjärnpåverkan. Det handlar om hjärntrötthet, problem med minnet, svårigheter att utföra enkla vardagssysslor och personlighetsförändringar.

”Som att ha blivit knockad”

Andra symtom är ljud- och ljuskänslighet, huvudvärk och humörsvängningar. Symtom man brukar förknippa med de man får efter en hjärnskakning eller av sjukdomen ME, myalgisk encefalomyelit.

– Jag kan tänka mig att det är så här en boxare mår efter att ha blivit knockad, det här är tecken på en måttlig hjärnskada, säger Bengt Winblad, professor vid Karolinska institutet, som tidigt varnade för hjärnskador hos covidpatienter.

Bengt Winblad, professor vid Karolinska institutet.

Forskare: Kan vara en hjärnskada

Vad det här beror på är det ingen som vet säkert. En förklaring kan vara en allmän trötthet, fatigue, efter virusinfektionen. Men det kan också handla om en skada på hjärnan efter en hjärninflammation, orsakad antingen av att viruset infekterat nervceller direkt eller att immunförsvaret överaktiverats.

Detta har man sett hos svårt sjuka covidpatienter. Michael Axenhus, läkare och forskare i neurovetenskap med fokus på kognition på Karolinska institutet, tror att även personer med milda symtom kan drabbas.

– Det är troligt att även patienter med symtom efter mild sjukdom kan ha haft en hjärninflammation som man inte märkt av.

Hur svårt sjuk man blir i infektionsfasen verkar inte avgöra om eller hur stora problem man får efteråt.

– Det är oroande. Jag tror att vi kommer att se många som söker vård för olika typer av kognitiva problem, som inte kopplar det till att de haft mild covid, säger Michael Axenhus.

– Det är viktigt att folk får veta att man kan få de här symtomen utan att ha varit svårt sjuka så att de får rätt hjälp av vården.

Oron: Kan falla mellan stolarna

Att utreda de här patienterna kommer att kräva stora resurser av sjukvården – från flera olika områden, menar forskarna. Neurologer, psykiatriker och geriatriker.

I dag finns särskilda mottagningar för covidpatienter i Norrköping och Stockholm. Bengt Winblad menar att alla regioner måste gå samma väg.

– Alla måste få en ordentlig utredning. Jag är rädd att de kommer att falla mellan stolarna annars. Vi vet så lite om deras problem och det är lätt att vården tappar intresset för dem.

Hur länge hjärntröttheten efter covid-19 håller i sig kan bara tiden utvisa, enligt Michael Axenhus.

– Den allmänna ”kroppsliga” tröttheten efter sjukdomsperioden brukar man återhämta sig ifrån, men de neurologiska problemen kan vara i allt från några dagar till flera månader, och kan ge kroniska besvär.  

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Lisa, 42, har varit sjuk sedan i maj: ”Hjärnan stänger ner”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Hjärntrötthet

Hjärnan

De långtidssjuka i covid-19