Medellivslängden i Sverige väntas sjunka i år

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Omkring 4 800 fler än väntat har avlidit i år, enligt SCB. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Omkring 4 800 fler än väntat har avlidit i år, enligt SCB. Arkivbild.

Medellivslängden i Sverige kommer med stor sannolikhet att sjunka i år till följd av coronapandemin, enligt en rapport från SCB.

Att den sjunker mellan två år har varit ovanligt sedan början av 1900-talet.

Prognosen från SCB visar att medellivslängden för både kvinnor och män med stor sannolikhet kommer sjunka i år. Från 84,7 till 84,4 år för kvinnor och från 81,3 till 80,8 år för män.

Prognosen grundar sig på antalet avlidna under januari till augusti i år.

– Prognosen är förhållandevis säker eftersom vi har uppgifter för de första åtta månaderna och i princip de tio första månaderna, säger Örjan Hemström, demograf på SCB.

Det är årets två sista månader som kan komma att påverka det slutgiltiga resultatet.

– Det mest sannolika nu är att det kommer bli lite högre dödstal än det huvudantagande vi gjorde som baserade sig på antalet avlidna under samma period förra året, säger Örjan Hemström.

Enligt SCB har medellivslängden ökat stadigt i Sverige under perioden 1900–2019.

– Det är ganska ovanligt att medellivslängden minskar för både kvinnor och män mellan två år. Det har varit lite vanligare att den minskat för kvinnor på 2000-talet, det har hänt några gånger. Men för män har den ökat varje år mellan slutet av 80-talet och 2015, säger Örjan Hemström.

Mellan den 1 januari och 31 augusti i år inträffade nästan 6 500 fler dödsfall än under samma period 2019. Det är 4 800 fler avlidna än väntat baserat på den senaste befolkningsframskrivningen för år 2020, skriver SCB.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi hade en ovanligt stor ökning av medellivslängden 2019 jämfört med 2018, så då blir det en ovanligt stor nedgång nu. I ett längre perspektiv verkar det återgå till en mer jämn nedgång av dödstalen som leder till att medellivslängden ökar.

Publicerad: