Uppsala

20-tal nya virusvarianter upptäckta i Region Uppsala

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

Samtidigt som den brittiska varianten blir allt mer dominant på flera håll i landet växer oron för andra varianter av covid-19.

Bland annat i Regionen Uppsala där de upptäckt ett 20-tal fall som misstänks vara antingen den sydafrikanska eller den brasilianska varianten.

– Vi är oroliga för att det blossar upp till gräsbrand här nu, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för smittspårningen i Uppsala.

”Det gäller nu att alla tar sitt ansvar och verkligen kyler ner alla aktiviteter under de närmsta veckorna, för det blir mycket värre om man inte tar det här på allvar”, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för smittspårningen i Uppsala.
”Det gäller nu att alla tar sitt ansvar och verkligen kyler ner alla aktiviteter under de närmsta veckorna, för det blir mycket värre om man inte tar det här på allvar”, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för smittspårningen i Uppsala.

Mats Martinell som är medicinskt ledningsansvarig för smittspårningen i Uppsala ser flera orosmoln på himlen gällande smittspridningen i regionen.

– Dels uppe i Älvkarleby där vi har väldigt hög smittspring och ett stort antal fall. Och sen bland studenter i Uppsala där vi har en del utbrott och håller på med en stor smittspårningsinsats just nu, säger han.

Stundentstaden och Rackarberget har seglat upp på topp-tio-listan över flest antal fall per invånare i hela länet och det är framför allt studenter som går första, andra eller tredje terminen som smittats, enligt Martinell.

– Det har inte varit så mycket i undervisningssituationer, utan att det har varit att de pluggat tillsammans på olika campusområden och träffats mycket privat.

En del kan även ha smittats på studentfester, erfar han.

Den brittiska varianten dominerar

Förra veckan testade ungefär 9 procent positivt i länet, vilket är en ökning med en procentenhet från föregående vecka då strax under 400 per 100 000 invånare visade sig bära på viruset.

Förra veckan var motsvarande siffra strax över 400, men det är stora lokala skillnader. I Älvkarleby testade över 1 000 per 100 000 invånare positivt, medan strax under 300 per 100 000 invånare testade positivt i Östhammar.

Samtidigt visar mutationscreening att den brittiska mutationen blir allt mer dominant. Omkring 40 procent av de positiva proverna var brittiska mutationer förra veckan, enligt Martinell som utgår från att den virusvarianten kommer att vara eller kanske redan är dominerande.
– Det innebär att vi satsar ännu hårdare på smittspårning och understryker hur viktigt det är att följa rekommendationerna, säger han.

Fler virusvarianter bland studenter

Regionen har även upptäckt ett 20-tal fall i mutationscreeningen som misstänks vara antingen den sydafrikanska eller den brasilianska varianten. Men det är inte något som Folkhälsomyndigheten ännu bekräftat. 

– Det är en hel del av dem fallen som ingår i det här studentutbrottet och det är därför vi jobbar extra hårt för att försöka begränsa det, säger Martinell.

– Vi är oroliga för att det blossar upp till gräsbrand här nu i Region Uppsala. Vi ser inte att det är en tredje våg ännu, men det kan mycket snabbt utvecklas till en sådan, om vi inte bryter smittkedjan. För att göra det måste vi alla hjälpas åt. Det räcker inte att bara smittspåra eller att vissa sköter sig. Alla måste ta sitt ansvar.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaläget i Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Enköping

Tierp

Knivsta

Östhammar

Skutskär

Heby