Mycket fusk på teoriprov – en stad sticker ut

Av: 

TT

Publicerad:
Det förekommer mycket fusk på teoriproven som görs för att ta körkort. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det förekommer mycket fusk på teoriproven som görs för att ta körkort. Arkivbild.

NYHETER

Det sker ett omfattande fusk vid körkortsutbildningarnas teoriprov, rapporterar SVT Södertälje, som uppmärksammar att just Södertälje sticker ut.

Under dagen har två fuskare ertappats vid ett prov i Stockholm.

Det är en stor affärsverksamhet där provskrivare erbjuds hjälp via avancerad utrustning mot betalning, enligt polisen. Det handlar till exempel om dolda kameror.

– Vissa har blivit uppsökta och kontaktade när de sitter och pluggar till teoriprovet, säger Södertäljepolisen Calle Kos till SVT.

I Södertälje står tre personer för närvarande åtalade i sådana fuskärenden. Förra året anmäldes 16 fusk vid teoriprovskrivningar i staden. I hela landet upptäcktes 185 försök.

Trafikverkets säkerhetschef Tomas Tronning säger till SVT att mörkertalet sannolikt är stort. Myndigheten har bland annat börjat använda övervakningskameror som kan zooma in på personer som skriver proven för att upptäcka gömd utrustning.

Under tisdagen togs två provskrivare på bar gärning i en av Trafikverkets lokaler i Stockholm. De två hade hörsnäckor där någon person kunde berätta svaren, enligt Stockholmspolisen.

De som skriver proven behöver på förhand intyga att de följer reglerna. Fuskare misstänks därför för osann försäkran.

Publicerad: