Jordbävningen i Medelhavet

Efter jordbävningen – det här väntar Greklandsresenärer

Av: 

Emma Lindström

Josefin Silverberg

NYHETER

”Risken för efterskalv är hundraprocentig”

En kraftig jordbävning har skakat Grekland och Turkiet. Två människor dog i skalvet och ett hundratal skadades.

Flygtrafiken drabbades under dagen som en följd av att Kos flygplats stängt under förmiddagen. Under

– Efterskalv pågår och kommer fortsätta att pågå idag, imorgon och närmsta dagarna, säger jordskalvsexperten Reynir Bödvarsson.

Den populära turistorten Kos drabbades värst när en jordbävning med epicentrum i Medelhavet slog till. En svensk man i 20-årsåldern dog och hundratals skadades.

Bilder från Grekland och Turkiet visar förödelsen på semesterplatserna.

Stora förseningar i flygtrafiken

Flighter mellan Sverige och Kos har varit försenade under dagen. Det var en följd av att flygplatsen i Kos stängdes för att kontrolleras efter skalvet. Under förmiddagen öppnades den och flygtrafiken är åter igång, om än med vissa förseningar.

Enligt resebolagen Ving och Apollo är alla hotell utom ett intakta. Det skadade huset ska undersökas av myndigheter. Under tiden erbjuds turister som bott där boende på ett annat hotell.

– Om myndigheterna säger att de vill besikta måste man låta dem göra det, men ingen kommer bli utan rum, säger Ann-Sofie Olsson, presschef på Apollo. TUI har totalt sex bokningar för nordiska gäster som har fått placeras om från skadade hotell.

– Vi tar det säkra före det osäkra, säger Linda Netterström, presskommunikatör på TUI. TUI:s första plan efter jordbävningen landar under fredagskvällen på Kos.

Personal på plats och en servicelinje finns för att ta hand om gästerna. Från och med imorgon har TUI 682 resenärer på plats på charterorten. Flygbolaget har även beredskap för sin personal på hemmaplan om de skulle behöva stöd.

UD avråder inte från att resa

UD har inte gått ut med information om jordbävningen, men avråder i nuläget inte från resor till Grekland.

– Vi uppmanar de som ska resa att själva söka information. Från vårt håll uppdaterar vi löpande vår reseinformation på hemsidan. Det är också bra att hålla kontakt med resebolag och följa utvecklingen i media, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör vid UD.

– Personal från UD är på väg ned till Kos för att hjälpa till med eventuella hjälpinsatser. I Sverige fortsätter vi hålla kontakt med ambassad och konsulat, säger Katarina Axelsson på UD:s presstjänst.

Efterskalven kommer minska i storlek eftersom

Reynir Bödvarsson, seismolog på Uppsala universitet berättar att skalv av de här magniutuden är relativt ovanliga i medelhavsområdet.

– För att vara Medelhavet är det här stort, men det har funnits skalv som går även över 8 på Richterskalan i området, säger Bödvarsson.

– Risken för efterskalv är hundra procent och de pågår och kommer fortsätta att pågå idag, imorgon och närmsta dagarna. De minskar i storlek och antal allteftersom tiden går, säger han.

Därför är det viktigt att följa anvisningar ifrån lokala myndigheter, som har kunskap om hur man ska bete sig.

Reynir Bödvarssons tips till oroliga resenärer är att försöka hålla sig till öppna platser de närmaste dagarna.

– Man ska hålla sig ifrån sådant som kan rasa över en, byggnader, berg och slänter som kan orsaka jordskred. Är man på en öppen plats så är man säker.

Krisstödjare på plats på Arlanda

Stockholms läns landsting förbereder krisstöd på Arlanda för återvändande Greklandsresenärer tillsammans med Sigtuna kommun. Krisstödet har byggts upp under eftermiddagen för att finnas på plats när det första planet landar för de som har behov av att prata om det som skett.

– Vi har här vår organisation för krisstöd igång och det första planet har precis landat, säger krisstödjaren Charlotte Therup Svedenlöf.

En del närstående har samlats på Arlanda för att möta upp familjmedlemmar som återvänder från Grekland under fredagksvällen.

– Det är viktigt att vi knyter samman de som kommer med sina anhöra och fångar upp de som inte har anhöriga på plats. Det är inte säkert att reaktionerna på det som hänt kommer direkt. Kvarstår oroskänslor bör man ta hjälp av anhöriga och primärvården, säger Charlotte Therup Svedenlöf.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jordbävningen i Medelhavet

LÄS VIDARE

Kraftigt skalv i semesterparadiset – två döda

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordbävningen i Medelhavet

Kos

Jordbävningar

Grekland

Medelhavet

Turkiet