Donald Trump – USA:s nye president

McCain: ”Obama var bättre än Trump”

avEbba Thornéus

”USA:s ledarskap var bättre och starkare under Obamas tid”.

Det säger den republikanska senatorn John McCain till The Guardian.

Många menar även att Trumps nyckfulla och respektlösa sätt att hantera utrikespolitiska relationer redan gett allvarliga konsekvenser.

1 av 2 | Foto: TT
John McCain.

President Donald Trump har sedan han tillträdde som USA:s 45:e president i januari upprepade gånger utdelat kängor till personer både på hemmaplan och utomlands.

Framförallt har hans respektlöshet kring amerikanska utrikespolitiska normer och okonventionella förhållningssätt till alliansförbindelser samt med fiender retat upp ett flertal personer, även ur sin egen administration skriver The Guardian i en analys.

Flera diplomatiska misslyckanden

Många är även överens om att de senaste veckorna har understrukit de potentiella konsekvenserna som presidentens lediga retorik och plötsliga politiska förändringar kan leda till, samt också lett till ett antal diplomatiska misslyckanden på väldigt kort tid.

”Jag har upprepade gånger sagt att det skulle vara så mycket enklare om Trump inte twittrade så mycket. När det gäller utrikespolitiken så kommer detta att få allvarliga konsekvenser,” säger Jeff Flake, republikan och medlem i senatens utrikesutskott.

Tidigare har även den republikanska senatorn Lindsey Graham sagt att presidentens tweets har gjort mer skada än nytta och att presidenten ä sin egen värsta fiende.

Bland annat nämner Flake Trumps ovilja att bekräfta USA:s engagemang i Artikel 5 – principen om kollektivt försvar – och ignoransen kring de allierades ansträngningar vid G7-toppmötet när Trump strax efter tog USA ur klimatavtalet.

Även Trumps påhopp på Londons borgmästare Sadiq Khan i samband med Londonattacken och äran för utfrysningen av Qatar nämns som exempel.

McCain: Obama bättre än Trump

Också den republikanska senatorn John McCain, som är en framträdande röst kring utrikespolitik, har nu riktat nu en skarp och lite oväntad känga till presidenten.

På frågan om landet stod på en stadigare mark under tidigare president Obamas tid svarar McCain ja, och tillade att USA:s ledarskap var både starkare och bättre då.

”Vad gäller det amerikanska ledarskapet, ja,” sa McCain, som förlorade mot Obama i 2008 års presidentval och även kritiserat Obamaadministrationens utrikespolitik.

McCain tillfrågades även vilket budskap han trodde att Trump lämnade till Storbritannien när han vid med terrorattacken i London offentligt kritiserade borgmästaren på Twitter.

”Vad tycker du att meddelandet är? Det är att Amerika inte vill leda, svarade en uppenbart irriterad McCain och fortsatte:

”Inte säkra på det amerikanska ledarskapet”

”Resten av världen är inte heller säkra på det amerikanska ledarskapet, vare sig man befinner sig i Sibirien eller om det är i Antarktis”, tillade han avslutningsvis.

Trump anklagas för att ha tagit ett uttalande från Sadiq Khan ur sitt sammanhang när han sa att det inte fanns någon oro kring den ökade polisnärvaron efter attacken.

”Patetisk ursäkt från Londons borgmästare Sadiq Khan, som var tvungen att tänka snabbt på hans svar om ”ingen anledning att vara orolig” uttalande,” twittrade Trump.

Samtidigt passade han även på att använda attacken för att att försvara sitt kontroversiella inreseförbud för flera muslimska länder.

USA alltmer impopulärt

Även Ben Rhodes, tidigare biträdande nationell säkerhetsrådgivare till Obama, säger att det är svårt att övervärdera effekterna av Trumps impopularitet hos USA:s allierade.

”USA är inte längre igenkännbara som en global ledare för våra allierade” sa Rhodes och pekade på eventuella komplikationer som det kan ge kring grundprinciper som exempelvis Natos försvarsutgifter och kriser som terrorism eller infektionssjukdomar.

”Traditionellt när du pratar om toppmöten som Nato eller G7 så driver USA den agendan men han (Trump) gör det omöjligt för länderna att kunna följa hans agenda, vilket gör att vi står i strid med de viktigaste pelarna i västerländsk utrikespolitik.

ARTIKELN HANDLAR OM