Fiaskoprognosen för midsommar: regn, regn, regn…

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Vad är väl en midsommar utan sill, midsommarkrans, dans och spöregn?

I år får hela landet sin beskärda del av det klassiska midsommarregnet.

– Det är noll chans till högtryck i år, säger Ian Engblom, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

1 av 2 | Foto: Pernilla Wahlman
Firande i regnkläder på Skansen 2015.

Du som har gått och oroat dig för att svettas igenom finskjortan när du dansar till små grodorna runt midsommarstången, kan pusta ut. Det kommer troligtvis att regna när det är dags för ringdans, så alla kommer att vara lika blöta.

Ett lågtryck med tillhörande frontsystem och regnskurar kommer under morgonen att drabba västkusten och Skåne. Det innebär att hela östkusten med fördel kan fira en helt okej midsommar under förmiddagen. Det finns till och med chans till att det kan bli 20 grader varmt – en stund.

Drar inte bort – ”ligger och snurrar”

Vid lunchtid drar sig regnområdet vidare inåt landet och lämnar några uppehållstimmar till västkusten under eftermiddagen. Men – lagom till kvällsnubben kommer regnet tillbaka.

– Det här lågtrycket rör sig inte bort direkt, utan ligger och snurrar. Så det blir regn både under förmiddagen, eftermiddagen och kvällen på midsommarafton. Och nu när vi är hyfsat nära i tid, kan jag tyvärr säga att det finns noll chans till högtryck i år, säger meteorolog Ian Engblom.

Här blir det mest uppehåll

Ett glädjebesked finns, och det för alla er som bor i Tornedalen. Där blir det absolut störst chans till uppehåll under sommarhögtiden.

Där och även i andra delar av norra Norrland, till exempel Skellefteå, visar SMHI:s prognos att solen kan kika fram bakom regnmolnen under midsommarkvällen.

– Om man kollar på lite valda delar av landet kan det vara uppehåll ett tag på många platser. Men över lag kommer det att regna, säger Ian Engblom.

Dagarna före midsommar kommer dock att vara lite mer skonsamma mot våra paraplyer.

– Det blir risk för skurar, men även chans till solglimtar över hela landet. 15–20 grader i södra Sverige och lite kallare i norr, säger Ian Engblom.

Ingen solprognos i sikte

Så passa på att njuta, i nuläget finns dessvärre ingen säker prognos för nästa högtryck.

– Möjligtvis kan det bli lite soligt i Svealand och Norrland på tisdag nästa vecka. Men jag har i nuläget ingen riktigt långvarig stabiliseringsprognos.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Midsommar

Foreca

Norrland