Ny våg av falska p-böter – många har betalat

NYHETER

Tidigare har bedragare lappat bilar med falska p-böter.

I år har de istället skickat fakturor.

– Men på fakturorna står det inte när eller var överträdelsen skulle ägt rum, säger Lotta Mauritzon, samordnare vid polisens nationella bedrägericenter.

Foto: Janerik Henriksson/TT

En ny härva med falska parkeringsböter är i omlopp, men den här gången sätter bedragarna inte några lappar på bilarna. I stället skickas fakturor hem till bilägaren.

– De har upptäckts genom att det inte står någonstans var eller när överträdelsen varit. Det står bara att man har fått en parkeringsböter och ett registreringnummer, säger Lotta Mauritzon.

Avsändaren på fakturan är ”Asa parkeringsinkasso”.

– Men det finns inget sådant registrerat företag, säger Mauritzon.

Flera har redan betalat

Det är flera som har betalat de falska fakturorna, de pengar som man betalt kommer man inte komma åt, enligt Mauritzon.

– Men man ska absolut anmäla även om man har betalat. De är falska fakturor som skickats ut och vi har fått anmälan om har alla varit på 930 kronor.

Hitintills har det kommit in 70–80 anmälningar, från större delen av landet.

Hur lätt är det att komma åt de som ligger bakom?

– Det har varit ganska svårt att få fast de här, jag vet inte riktigt hur det gått i det förra ärendet ännu. Men en fördel nu är att vi har en ny brottsrubricering sedan 1 juli, men de här tror jag tyvärr kan ha skickats ut innan.

Bedragarna får inte ut pengarna

Sedan 1 juli är rubriceringen grovt fordringsbedrägeri. Det innebär att det nu räcker det att man har skrivit ut flera fakturor och sedan skickat iväg, då är brottet fullbordat.

– Straffet är fängelse som lägst sex månader och som högst sex år.

De första anmälningarna kom in den 19 juli, och redan på fredagen har polisen kunnat stoppa bedragarna, åtminstone delvis.

– Genom samordning så har vi lyckats göra så att de som tecknat sitt konto till det här kontot inte kan få ut några pengar. De kan alltså inte ta ut några pengar som kommit in.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Parkering