Adam, 19, misshandlades av sex svenska män i Ayia Napa

NYHETER

Adam, 19, var på väg hem från en utekväll i Ayia Napa med sin flickvän.

Då attackerades han av sex svenska män - och misshandlades.

– Folk beter sig som vildar där nere, säger han till Aftonbladet.

1 av 2

Småländske Adam Lindgren, 19, och hans flickvän var på semester på Cypern innan studenten.

En av de sista kvällarna attackerades han av sex svenska män - och fick föras till sjukhus med ansiktsskador. Han hade fått tre tänder brutna, blåmärken i ansiktet och på halsen - samt frakturer på käken som fick opereras.

– Folk beter sig ju som vildar där nere, de bara söker efter bråk. Och det var samma sak med de här sex killarna, säger Adam till Aftonbladet.

”Slog och sparkade på mig”

Adams flickvän hade lärt känna männen, som är i 20-årsåldern, eftersom de bodde på samma hotell. Han säger sig veta att de är från Trollhättan.

När paret vid 02-tiden den 29 maj var på väg hem från en utekväll i Ayia Napa så mötte de upp männen utanför en nattklubb för att hämta upp flickvännens rumsnyckel som de haft hand om.

– Jag var ensam med min flickvän och några tjejer från min skola när det hände. Tjejerna ställde sig runt mig och försökte skydda mig men tillslut fick de tag från mig och knuffade ner mig för en sidogata så att ingen skulle se, säger Adam.

Han minns hur han föll ihop - medan männen fortsatte att misshandla honom.

– När de var nere på marken så fortsatte de att slå och sparka på mig så att jag fick en käkfraktur. De slutade först när en av tjejerna lade sig över mig. När jag var på väg mot ambulansen och vände mig om så hade de redan sprungit därifrån, säger han.

Foto: Privat.
Adam och hans flickvän.

Under de första dagarna på sjukhus hade han smärtor över hela kroppen och kunde inte gå så han fick sitta i rullstol. När han efter två dagar kunde börja gå så ringde han polisen och anmälde händelsen. Efter en dag kunde fyra av de svenska männen gripas.

– De greps den 2 juni och hölls kvar i fem dagar. De är misstänkta och kommer att kallas in till rättegång, säger Yiannos Petrides, den cypriotiska polisens presstalesman.

Enligt Petrides letar cypriotisk polis fortfarande efter ytterligare två svenska män i 20-årsåldern som också är misstänkta i samband med misshandeln.

Kunde bara äta soppa

Efter käkoperationen var Adam dagar från att missa studenten - men hann hem i tid. Tänderna är lagade, men även om det gått några veckor så påminner smärtorna i käken fortfarande honom hela tiden av attacken.

– Jag kan inte tugga på hård mat och får vara försiktig när jag tuggar tuggummi. I början åt jag bara soppa men nu har jag i alla fall gått över till pasta, säger han.

Innan han lämnade semesterorten bad han polisen på Cypern om möjlighet att flytta fallet till Sverige eftersom samtliga inblandade befinner sig i landet nu – men fick ett nej. Han försökte sedan förgäves att anmäla attacken hemma.

– Den svenska polisen la ner polisanmälan helt eftersom de sa att de inte hade någon grund till att bedriva en polisundersökning men jag bor ju här och alla förövare bor här, säger han.

Fallet stängt enligt UD

UD bekräftar att fyra svenskar gripits i början på juni - men ärendet är i deras ögon avslutat.

– Fallet är stängt och de är hemma, säger Anne Thorngren på UD Press.

Enligt polisen på Cypern är utredningen fortfarande igång.

– Händelsen inträffade på Cypern och inte i Sverige, så fallet utreds i Cypern och det är Cypern - inte Sverige - som beslutar om det, säger Yiannos Petrides, presstalesman vid cypriotiska polisen.

Misshandelsfallet var det första av två liknande där svenskar drabbats i juni i Ayia Napa.

I måndags attackerades en 23-årig man utanför ett hotell.

– De var blodsugna. De ville bara banka sönder mig, sa 23-åringen till Aftonbladet.

I det fallet hålls fyra svenska män gripna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ayia Napa

Cypern