Chock och sorg vänds till vrede efter dödsbranden i London

avPer Arnsäter, Christina Smedbakken, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Dödssiffran efter branden i Grenfell Tower i London stiger – det kan röra sig om över 100 personer, enligt brittisk media.

Chocken och sorgen vänds nu till vrede och politikerna pressas från flera håll. Nu öppnar Scotland Yard en brottsutredning kring branden.

1 av 13 | Foto: The Sun

Det kan ta veckor – till och med månader – innan offren för Londonbranden är identifierade, uppskattar myndigheterna. Londonpolisen befarar till och med att alla offren kanske inte kommer att kunna identifieras.

– Det finns tyvärr en risk att vi inte kommer att kunna identifiera alla, säger polisbefälet Stuart Cundy till BBC.

Hittills är 30 dödsfall bekräftade och antalet dödsoffer väntas fortfarande stiga, det finns uppgifter om att det kan röra sig om 100 personer, enligt brittisk media.

Närmare 80 människor skadades i branden, 30 är kvar på sjukhus och 17 av dessa vårdas för livshotande skador. Frågan alla ställer sig är hur branden kunde få så ödesdigra konsekvenser – på några minuter var höghuset övertänt.

Uppåt 600 personer uppskattas ha bott i huset och det är fortfarande många som saknas.

Politiker möttes av ilska

Under torsdagen besökte premiärminister Theresa May, Labour-ledaren Jeremy Corbyn och Londons borgmästare Sadiq Khan området.

En utredning ska granska dödsbranden, enligt Theresa May.

– Just nu vill folk ha svar och det är helt rätt, och det är därför jag ger order om en fullständig offentlig utredning av denna katastrof. Vi behöver veta vad som hände, vi behöver få en förklaring till det som hänt, sade May vid en presskonferens.

Premiärministern kritiserades för att hon enbart ska ha pratat med media och räddningspersonal – inte några boende. Jeremy Corbyn träffade däremot familjer som blivit hemlösa efter branden. Enligt Sky News föreslog han att fastigheter i området som stod tomma skulle tas över av regeringen så att drabbade kunde bo där.

När Sadiq Khan pratade med boende var det många som var arga.

– Hur många barn har dött? Vad ska du göra åt det, frågade en ung pojke.

Scotland Yard har nu öppnat en brottsutredning kring braden. Detta efter att uppgifter framkommit om att fasadklädsel liknande den som troligen använts på den 24 våningar höga byggnaden varit förbjuden att använda på höga byggnader sedan 2012 i USA, skriver The Guardian.

”Regeringen varnades”

Samtidigt kommer uppgifter om att experter varnade regeringen för att allt fler byggnader kläs i brandfarligt material. Kärnan i fasadklädseln som lades till vid en nyrenovering av Grenfell Tower 2015 ska ha varit av polyetylen, en form av plast, i stället för ett mer brandsäkert alternativ, skriver BBC. Den typ av material som använts för fasaden har även förekommit i andra byggnader som drabbats av bränder runt om i världen.

”Vi behöver svar”

Den brittiska tidningen Daily Mirror utkräver politisk ansvar. På fredagens förstasida skriver tidningen:

”För 30 år sedan vände Storbritannien ryggen till boende som alla har råd med. Vinstintresset betydde mer än att våra fattigaste skulle ha tak över huvudet. Det är ett djävulskt misslyckande som skämmer ut vår nation... och som nu kan ha krävt mer än 100 liv. Vi behöver svar. Vi behöver förändring.”

Foto: Daily Mirror
Daily Mirror

Kommunen som äger fastigheten har avböjt att kommentera om skyddet installerats under renoveringen som nyligen ägde rum. Inte heller byggfirman Rydon Group, som ansvarade för renoveringen, vill kommentera om skyddet installerats, men skriver i ett uttalande att alla gällande säkerhets- och brandskyddskrav har uppfyllts.

Den lokala myndigheten som ansvarar för regelverket kring byggarbeten avböjer också att kommentera uppgifterna, eller att svara på frågan om det är olagligt att inte installera skyddet.

I ett uttalande skriver myndigheten att "det vore opassande att kommentera brandorsaken".

Drottningen besökte platsen

Drottning Elizabeth och prins William besökte ett räddningscenter på fredagen, skriver BBC.

De träffade frivilligarbetare, boende i närområdet och representanter för området. Drottningen hyllade brandkåren för dess mod och volontärarbetare för deras generositet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM