Trumps varning till Nordkorea: ”Vi diskuterar allvarliga åtgärder”

avPetter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I tisdags testsköt Nordkorea en ny robotmissil.

Nu hotar Donald Trump nationen.

– Vi har diskuterat några väldigt allvarliga åtgärder, säger USA:s president i sitt tal i Polen.

1 av 3 | Foto: SAUL LOEB / AFP
Donald Trump talar i Polen.

Vid 10-tiden på torsdagsförmiddagen talade Donald Trump i Polen - och gick till attack mot Nordkorea. Kim Jong-un avfyrade i tisdags en ny interkontinental ballistisk robot som landade i japanskt vatten. Nu hotar Trump med att vidta åtgärder mot diktaturen.

– Jag vill inte prata om vad vi har planerat, men vi har några väldigt seriösa saker som vi diskuterar, säger Donald Trump i sitt tal, och lägger till:

– Men det betyder inte att vi kommer att göra dem.

USA:s president anlände till Warszawa sent på onsdagskvällen. Polen är första anhalten i en fyra dagar långt Europabesök där Trump även kommer att möta Vladimir Putin och delta i G20-mötet i Hamburg.

”Beter sig väldigt dåligt”

I pressträffen efter mötet med Polens president Andrzej Duda berättar Trump att han och Duda enats om att ta hårdare tag mot Nordkoreas kärnvapenambitioner.

– De beter sig på ett väldigt väldigt dåligt sätt och någonting måste göras åt det, säger Trump.

– Duda och jag kommer att uppmana andra ledare att offentligt visa för Nordkorea att det blir konsekvenser när man beter sig så väldigt dåligt.

”Kan ha varit Ryssland”

I sitt tal kritiserar Trump även Ryssland för sitt ”destabiliserande beteende” i regionen - och medger att landet kan ha varit inblandat i valet som gav honom presidentskapet i november i fjol.

– Det kan mycket väl ha varit Ryssland, men jag tror att det skulle kunna ha varit andra länder också och jag kommer inte att vara specifik men jag tror att många blandat sig i, säger Trump.

– Det har hänt en längre tid. Det har hänt under många, många år.

Han hyllar Polen för sin styrka att stå upp mot nazisterna – och som en nära militär allierad med USA. Bland annat tackar den amerikanske presidenten landet för dess stöd i USA:s krig mot IS.

– Vi har aldrig stått Polen närmre än vi gör nu, säger Trump.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM