Trump reder ut kring Comey-samtalet: Inte inspelat

avNiklas Eriksson

NYHETER

President Donald Trump har inte spelat in samtalet med James Comey.

”Jag har inte gjort några, och har inga sådana, inspelningar” uppger Trump.

Beskedet lämnar president på Twitter efter veckor av spekulation – dagen innan deadline för att lämna över en sådan inspelning.

Den sparkade FBI-chefen James Comey har vittnat om att han upplevde sitt privata samtal med president Donald Trump som så uppseendeväckande att han skrev ner det.

I samtalet ska Trump, enligt Comey, ha uttryckt önskemål om att utredningen om president och hans stabs kopplingar till Ryssland skulle läggas ner.

I mitten av maj efter att FBI-chef Comey läckt uppgifterna om samtalet kom den tweet som det sedan dess har spekulerats kring. Då skrev presidenten att ”James Comey får hoppas att det inte finns några ’band’ med våra konversationer innan han läcker till pressen”.

När Comey förhördes i senatens underrättelseutskott kom frågan om att samtalet skulle ha bandats upp på tapeten igen. President Trump anklagade efter förhöret den före detta FBI-chefen för att ljuga.

På frågan om Trump hade inspelningar som kunde avslöja den påstådda lögnen gav presidenten ett kryptiskt svar: ”Jag kanske ska berätta om det inom den närmaste framtiden”.

James Comey svarade att han hoppades att samtalet var inspelat. Men något tydligt besked har inte kommit från presidenten – förrän nu.

På torsdagen uppger Donald Trump att han ”inte har en aning om det finns några ’band’ eller inspelningar” av samtalet med Comey.

”Men jag har inte gjort några, och har inga sådana, inspelningar”, twittrar presidenten.

En inspelning gjord av presidenten ska enligt amerikanska lagar göras offentlig. Den kommitté som utreder de ryska kopplingarna hade satt en deadline för presidenten att lämna eventuella inspelningar till dem imorgon – om det fanns, skriver AP.

Att förstöra en sådan eventuell inspelning är ett lagbrott.