Italien

Katter eldas upp – för att anlägga bränder

Av: 

Christina Smedbakken

NYHETER

Katter och får dränks in i bensin och förvandlas till levande facklor. Den italienska maffian skyr inga medel för att tjäna pengar – på skogsbränder.

– Inga tvivel om att det är en organiserad anlagd brand, säger italienska civilförsvarets Francesca Maffei till Dagens Nyheter.

Katterna används som maffians levande facklor

Flera våldsamma skogsbränder rasar just nu på olika platser i Italien – bränder som antas vara anlagda. De drabbade områdena är skogar kring vulkanen Vesuvius, ön Sicilien och Amalfikusten. Den italienska maffian misstänks ha kopplingar till flera av bränderna, och metoden för att anlägga dem är hänsynslös och grym.

Katter som levande facklor

Katter fångas och dränks in i bensin. Därefter tänder mordbrännarna eld på dem och släpper lös dem i terrängen likt levande facklor. De skräckslagna katterna flyr iväg i vild panik och hinner ge elden en fruktansvärd spridning innan de dör i hemska plågor. Denna metod, som använts kring Vesuvius, förekommer även på Sicilien – men då har man använt levande får istället. Enligt Independent användes samma metod för att anlägga bränder redan förra året.

Motiven bakom de grymma handlingarna är ekonomiska. När bränderna rasat färdigt kommer den italienska staten att vilja sanera de områden som förstörts av elden. Då ser maffian till att uppdragen för exempelvis nyplantering av skog ges till företag som de infiltrerat. På så vis tjänar de som anlagt bränderna stora pengar på arbetet med att städa upp efter dem.

Maffian vill även förstöra frodiga regioner innan de börjar klassas som naturskyddsområden. Därigenom förhindrar de att det beslutas om byggförbud på områdena – och att byggnader som redan olagligen uppförts av dem tvingas rivas.

– När det plötsligt börjar brinna på ett tiotal olika ställen samtidigt inom ett begränsat område så finns det inga tvivel om att det är en organiserad anlagd brand, säger Francesca Maffei, ansvarig på det italienska civilförsvarets presskontor i Rom till Dagens Nyheter.

Samma flygplan som släckte i Västmanland

Över 700 brandlarm har nått det italienska civilförsvaret under de senaste tio dagarna. Den kraftiga rökutvecklingen kring Vesuvius har tvingat flera familjer att överge sina bostäder. I Calampiso på Sicilien har en hel turistanläggning evakuerats med gummibåtar eftersom elden kom för nära.

Myndigheterna är oroliga att bränderna kring Vesuvius ska sprida sig till en närbelägen soptipp, där giftiga sopor och asbest skulle göra röken livsfarlig. Militären har därför satts in för att bekämpa elden. Helikoptrar och flygplan deltar i släckningsarbetet. Flygplanen är desamma som lånades ut till Sverige under skogsbranden i Västmanland sommaren 2014, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Italien

Bränder

Katter

Skogsbränder

Sicilien

Djur & natur

Husdjur