Beskedet: Ingen medlemsomröstning i Liberalerna

Publicerad 2017-06-16

Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten i L.

Liberalernas valberedning har beslutat att det inte blir en rådgivande medlemsomröstning i partiledarstriden.

Birgitta Ohlsson, som utmanar Jan Björklund om partiledarposten, har drivit på för att gräsrötterna ska få säga sitt.

– Det är tråkigt. Den här frågan engagerar många i partiet. Det hade varit en gest om ett mer öppet ledarskap, säger hon.

Valberedningen har redan behandlat frågan om medlemsröstning en gång, och sade då nej. Men efter att det tyngsta länsförbundet, Stockholms län, efterfrågat en omröstning har valberedningen diskuterat saken igen.

– Vårt huvudskäl är att processen är igång och vi är inte beredda att ändra det beslutet. Vi tyckte det var riktigt då och vi tycker att det är riktigt nu, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt till TT.

Striden står mellan sittande partiledaren Jan Björklund och utmanaren, riksdagsledamoten och före detta EU-ministern Birgitta Ohlsson. Björklund har flera tunga distrikt och L-namn i ryggen, men Ohlsson vill gärna ha en omröstning eftersom hon tror sig kunna vinna genom större stöd bland gräsrötterna.

Beklagar beslut

Birgitta Ohlsson beklagar dagens beslut, men tänker inte ta striden om omröstningsförfarandet vidare.

– Nej, det är ändå landsmötets ombud som äger frågan. Men jag beklagar beslutet. Vi är ett parti som under många år har värvat medlemmar med löfte om att även om man inte varit med jättelänge så ska man få vara med och tycka till, säger hon till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Ett parti som vill stå för förnyelse och ett ledarskap som är tryggt i sig självt kan ju aldrig vara rädda för att medlemmarna får tycka till i en rådgivande medlemsomröstning.

Stockholms län valde att inte ställa sig bakom någon av kandidaterna. Bland de många lokalföreningarna finns både de som vill behålla Jan Björklund och de som tror att Birgitta Ohlsson är mer lämpad att leda partiet i valrörelsen.
Nomineringstiden går ut den 23 augusti. På landsmötet den 17–18 november i Västerås avgörs vem som blir partiledare.

Lokala omröstningar

Birgitta Ohlsson tillägger att flera länsförbund har meddelat att de tänker ha lokala omröstningar i partiledarfrågan.

– Våra medlemmar är vana vid att få tycka till i personval. Jag uppmanar länsförbunden att när de skickar ut lokalenkäter kan de lägga till en extra fråga om partiledarskapet. Då får man en indikation kring det här.