Åkesson: "Vi sätter oss inte i Batras knä"

Av: 

TT

Sverigedemokraterna kan absolut tänka sig att stödja en moderatledd regering, så länge som SD får igenom viktiga delar av sin politik.

– Men vi tänker inte sätta oss i knäet på Anna Kinberg Batra, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna ska vara den pragmatiska kraften i svensk politik. Och det viktigaste i valet nästa år är att få bort den nuvarande rödgröna regeringen.

Det slår partiledaren Jimmie Åkesson fast i sitt tal på partiets utvecklingskonferens och säger också att SD ska vara "garanten" för att en moderatledd regering inte går för långt åt höger.

Regeringsposter inte viktiga

Han säger att han är beredd att stödja en moderatledd regering och att det inte är regeringsposter eller andra poster som är det viktiga.

– Men vi kommer inte sätta oss i knäet på Anna Kinberg Batra, självklart ska vi ha något i utbyte, säger Åkesson och återkommer flera gånger till att han och SD måste vara pragmatiska och inte tro att hela poltiken kan genomföras på en gång.

– Vi kommer att behöva kompromissa och med den insikten är vi beredda att samtala, förhandla och då i synnerhet med Moderaterna som jag känner är det parti som står oss närmast, säger Åkesson i en intervju med TT efter talet.

Nyligen sade SD:s ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt att Moderaterna inte kunde räkna med stöd för Anna Kinberg Batra som statsminister om SD inte fick ett säkrat inflytande över politiken.

Måste prata med SD

Åkesson spelar ner det en aning.

– Det svåra är nog inte att bli statsminister utan det svåra är att regera i fyra år utan att prata med oss.

Han tänker sig att SD kan få inflytande på olika sätt, också utan att sitta vid förhandlingsbordet.

– Man kan också förhandla via media, man kan förhandla genom att vi är mycket tydliga med vad vi kräver för att stödja en regering utan att man pratar direkt med varandra och man kommer i någon mening förhandla i den talmansrunda som blir efter valet och när det ska utses en statsminister, säger Åkesson.

På frågan om hur en regering som fått stöd av SD inledningsvis ska kunna lita på att det håller på sikt, säger Åkesson:

– Det bästa är att prata med oss.

Flera krav på M

För att stödja en M-ledd regering kräver Åkesson att moderaterna fortsätter med den linje de slagit in på i migrationspolitiken, och gärna skärper den. Samt att de också driver en sträng kriminalpolitik.

Och skulle en M-regering som innehåller den övriga Alliansen vilja föra för mycket av Centerns och Liberalernas politik så hänger SD-stödet löst, enligt Åkesson.

Han anser att C och L inte är ärliga mot väljarna när de talar om att en röst på dem går till en alliansregering. Anledningen är de undersökningar som visar på att Alliansen inte ser ut att kunna nå majoritet och att partierna då hellre regerar ihop med Löfven än regerar med ett kravfullt SD-stöd. Väljarna som lutar åt Alliansen ska därför inte låta sig förledas av C och L, anser Åkesson.

– En röst på Annie Lööf och en röst på Jan Björklund är en röst på Stefan Löfven, säger han.

Publisert: