USA sköt ner missil över Stilla havet

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, Karin Ahlborg

USA ska framgångsrikt ha skjutit ner en missil över Stilla havet, uppger AP.

Det hela ingick i ett test av USA:s anti-missilsystem.

Skjutningen gick ut på att testa försvaret mot en simulerad, attackerande robot, på väg mot USA. Landet stod alltså för uppskjutningen av båda robotarna.

Det ska vara det första framgångsrika testet att avvärja en inkommande missilattack som genomförts av USA, uppger flera amerikanska medier.

Det markbaserade systemet GMD, som testades på tisdagen, har uppvisat blandade resultat tidigare. Den här gången uppger militären för medierna att övningen lyckades.

”Av mycket stor vikt”

Både USA och Nordkorea har de senaste månaderna testat sina missiler vid ett flertal tillfällen. Det stora landet i väst och dess försvarare befarar att Nordkorea ska lyckas utveckla en missilrobot med en räckvidd som räcker hela vägen bort till USAs kust.

– Detta system är av mycket stor vikt för försvaret av vårt hemland. Och tisdagens test demonstrerar att vi är kapabla att försvara oss mot ett mycket rejält hot, säger presstalespersonen Jim Syring till AFP.

USAs missiltest kom bara några dagar efter att Nordkorea avfyrade ett liknande test, men dock bara med en missil.

Skulle inte klara en fullskalig attack

En annan presstalesperson, Jeff Davis, säger till nyhetsbyrån att USAs skjutning inte var ett direkt svar till Nordkoreas försök.

– Men Nordkorea är en av anledningarna till att vi har den här förmågan, sa han.

USAs missilförsvarssystem kommer att byggas ut och innehålla 44 interceptorer innan slutet på 2017. Försvaret menar att detta kommer att ge landet ett mycket bra skydd från potentiella anfallande robotar.

Men enligt AFP skulle systemen i vissa stater, så som Kalifornien och Alaska inte kunna hålla emot attacker från länder som Kina och Ryssland. Dessa sitter nämligen inne på system som kan avfyra dussintals missiler på en och samma gång.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Nordkorea

Ryssland

Robotar

Tester