Rasistmördarens utbrott i rätten: ”Yttrandefrihet”

Han gick till rasistattack mot två unga tjejer i Portland, USA – och högg ihjäl två män som kom till deras försvar.

När den misstänkte mördaren Jeremy Joseph Christian, 35, framträdde i rätten på tisdagen började han genast att skrika:

– Det här är Amerika. Stick om ni inte gillar yttrandefrihet!

Det var i fredags som 35-årige Jeremy Joseph Christian gick till verbal attack mot två tonårstjejer på ett tåg i Portland, i den amerikanska delstaten Oregon. Han skrek rasistiska och hotfulla saker till dem – när tre män klev emellan.

Då drog Christian kniv och högg alla tre männen. Två av dem dog av sina skador.

Nu åtalas 33-åringen och riskerar att dömas till döden. När han under tisdagen klev in i rättssalen visade han inga tecken på ånger. I stället skrek han högt så fort han klivit över tröskeln:

– Ni kallar det terrorism, jag kallar det patriotism. Hör ni det? Dö!

Offren: Rick, 53 och Taliesin, 23

Den ena av de två flickorna han började skrika åt på tåget är mörkhyad och den andra bär slöja.

– Han sa åt oss att åka tillbaka till Saudiarabien och han sa att vi inte borde vara här, att vi skulle lämna hans land, säger en av dem, 16-åriga Destinee Magnum, till KPTV.

Männen som mördades när de försökte skydda henne och hennes vän var Rick Best, 53, och Taliesin Myrddin Namkai-Meche, 23.

Den tredje mannen som gick emellan, 21-årige Micah Fletcher, överlevde sina knivskador. På tisdagen satt han längst fram i rättegångssalen när Jeremy Joseph Christian kom ut och skrek att ”USA:s fiender ska dö”.

– Yttrandefrihet eller dö, Portland! Ni har inget säkert utrymme. Det här är Amerika. Stick om ni inte gillar yttrandefrihet, sa Christian.

Trump pressades – tog avstånd

Mordoffret Taliesin Myrddin Namkai-Meches mamma skrev under helgen ett brev till president Donald Trump. Hon bad honom ta avstånd från attacken och uppmuntra amerikaner att ta hand om varandra.

Presidenten twittrade senare ut att det som skett är oacceptabelt:

”Offren stod upp mot hat och intolerans.”

Portlands borgmästare uppmanar nu Trumps anhängare att ställa in en demonstration i staden. Den är tänkt att hållas den 10 juni med tema yttrandefrihet.

Deltog i vit makt-rörelsen

Jeremy Joseph Christian uppges ha rört sig i vit makt-kretsar och deltagit i ”alt right”-rörelsens demonstrationer. Han har också tidigare dömd för bland annat rån, kidnappning och vapenbrott.

33-åringen åtalas nu för två mord, ett mordförsök, två fall av hot och för olaga vapeninnehav. Och polisen säger sig ha mängder av bevis: Mobilfilmer och övervakningsfilmer från tåget, samt inspelningar av Christian när han erkänner morden i polisbilen kort efter att han gripits.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN