Albins mamma bröt ihop under rättegången

avGustaf Tronarp

NYHETER

Albin Einarsen, 16, misstänks ha mördats av en nära vän.

När bilder från brottsplatsen visades upp i rättssalen bröt hans mamma ihop. Kvinnan fick föras till sjukhus med ambulans.

Då åklagaren skulle gå igenom obduktionsprotokollet fick förhandlingarna avbrytas på nytt eftersom den mordåtalade 20-åringen inte mådde bra.

1 av 5

På onsdagsmorgonen inleddes rättegången om mordet på Albin Einarsen i halländska Frennarp 2014. Ett stort medieuppbåd var på plats i Halmstads tingsrätt för att bevaka förhandlingarna.

När åklagare Gisela Sjövall skulle visa bilder från platsen där Albins kropp hittades leddes de flesta dock ut. Endast hans anhöriga och den mordmisstänkte 20-åringen blev kvar i salen.

Mamman och den misstänkta till sjukhus

Lokala medier rapporterar att Albins mamma blev mycket starkt påverkad av att se fotografierna. Enligt Hallandsposten blev situationen så allvarlig att personal i tingsrätten tillkallade ambulans. Kvinnan fick syrgas, och togs sedan med till sjukhus för att få vård.

Den ursprungliga planen var att Albins mamma skulle ha förhörts under eftermiddagen. Detta har nu skjutits på framtiden. Efter en lunchpaus fortsatte dock åklagaren sin sakframställan.

När hon gick igenom obduktionsprotokollet fick den åtalade ledas ut till ett annat rum eftersom han inte mådde bra. Senare meddelade lagman Pia Johansson att förhandlingarna skulle avbrytas. Hallandsposten rapporterar att även mannen förts till sjukhus efter att han känt ett tryck över bröstet.

Hittades i en bäck

Albin hittades död i en bäck den 10 maj 2014, bara två dagar efter att han fyllt 16 år.

Polisen gjorde först bedömningen att det rörde sig om ett olycksfall. Men dagen efter att kroppen anträffats fattade utredarna misstankar om att han mördats.

Det stod tidigt klart att den som sist såg Albin i livet var en nära vän, som nu är 20 år gammal. Kort efter att Albin hittats död uttryckte han sin sorg på nätet.

”Jag älskar dig och saknar dig, du kommer alltid finnas i mitt hjärta”, skrev mannen bland annat.

I januari – 2,5 år efter det misstänkta mordet – greps 20-åringen. Då hade en släkting tipsat polisen om att han gjort en del medgivanden under en fest. I förhör erkände mannen sedan att han tagit livet av sin kamrat.

Rättegången om mordet kommer att återupptas på måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM