Franska soldater uppges jaga IS-fransmän i Mosul

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

Franska specialstyrkor är på plats i Mosul, Irak, för att jaga fransmän som gått med i terrorsekten IS. Det rapporterar Wall Street Journal.

Sedan uppges de låta irakiska soldater döda dem.

– De hanterar dem här för att de inte vill hantera dem på hemmaplan, säger en irakisk militärkälla till tidningen.

1 av 3 | Foto: Bernard Sidler / PARIS MATCH/GETTY IMAGES
Franska specialstyrkor tränar irakiska kurder som slåss mot IS. Arkivbild från 2014.

Insatsen ska ha pågått i månader. Franska specialstyrkor söker upp de franska medborgare som har anslutit till IS, samlar så mycket information de kan om dem och lämnar över det till sina irakiska kollegor. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor i både Irak och Frankrike.

Fransmännen ska ha lämnat över koordinater, fotografier och listor med upp emot 30 namn på särskilt viktiga måltavlor – fransmän som är högt uppsatta inom IS.

Ett okänt antal franska medborgare uppges sedan dödats av irakiska soldater eller artilleri.

Bekämpar dem ”oavsett ursprung”

Målet ska vara att se till att de franska medborgarna aldrig återvänder till – och utgör ett potentiellt hot mot – hemlandet. Det berättar källor som agerat rådgivare till den franska regeringen i utrikespolitiska frågor för WSJ.

Men från officiellt håll bekräftas ingenting:

– Franska styrkor arbetar nära tillsammans med sina irakiska och internationella kollegor, säger en taleskvinna för det franska försvarsdepartementet till tidningen.

Hon säger att målet är att bekämpa jihadister ”oavsett nationellt ursprung”.

Medan koalitionsstyrkorna trycker tillbaka IS i Mosul går runt 40 franska specialsoldater från hus till hus, och sjukhus till sjukhus, och försöker identifiera misstänkta, eller spår efter misstänkta. Med sig har de ett team franska kriminaltekniker.

Alla underrättelser lämnas sedan vidare till irakiska soldater.

Osäker juridisk situation

Den irakiska armén förnekar att de deltar i systematiska, utomrättsliga avrättningar av IS-terrorister och säger att eventuella fall av sådant skulle kunna leda till åtal.

Och det Wall Street Journal avslöjar – att ett land ser till att dess egna medborgare dödas – kan här landa i en juridisk gråzon. I Frankrike har den politiska diskussionen handlat om huruvida medborgarskapet kan dras in för de fransmän som lämnar landet och ansluter till IS.

Tidigare har franska IS-medlemmar dött i franska lufträder i Syrien.

– Fransmännen slåss inte mot en stat utan mot en väpnad grupp. Det är en högst osäker situation med få juridiska riktlinjer, säger Michel Verpeaux, professor i konstitutionell rätt vid Panthéon-Sorbonne-universitetet i Paris, till WSJ.

Kan åtalas i Irak

De franska specialstyrkorna som övervakar franska IS-medlemmar håller oavsett avstånd till dödandet, enligt WSJ:s källor.

Och enligt de irakiska uppgiftslämnarna tar Iraks rättsväsende hand om de IS-medlemmar som grips. De poängterar att de då ofta döms till dödstraff – utan att Frankrike protesterar.

ARTIKELN HANDLAR OM