Uppgifter: USA erkänner attacken mot syriska moskén

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

När ett moskékomplex i norra Syrien bombades – och över 40 personer dödades – hävdade USA att de bombat Al Qaida-terrorister i ett grannhus.

Nu ska Pentagon ha undersökt saken och insett att de bombade en moské. Det uppger amerikanska försvarstjänstemän för CNN.

Det var den 16 mars som en amerikansk lufträd svepte in över byn Al Jina i norra Syrien. Minst 40 personer dödades och ytterligare över 100 skadades.

USA hävdade bestämt att man bombat en lokal där Al Qaida-ledare uppehöll sig, 50 meter bredvid moskén. Men ett stort antal oberoende organisationer – människorättsorganisationer och observatörer – sa att de träffat moskén.

Först nu ska Pentagon ha undersökt saken och kommit fram till att de visst bombat en moské. Det uppger försvarstjänstemän som sett undersökningen för CNN.

”Vidtar extraordinära åtgärder”

Den 17 mars, dagen efter attacken, insisterade Pentagon på att de dödat Al Qaida-medlemmar.

– Vi bedömer för närvarande inte att några civila dödades, sa talespersonen Jeff Davis.

– Som alltid vet ni att vi vidtar extraordinära åtgärder för att minska antalet civila dödsfall i våra insatser.

Och religiösa byggnader ska i regel flaggas som byggnader som lufträderna ska undvika. Tjänstemännen som CNN talat med menar att anfallet föregicks av omfattande utredning och övervakning.

Det är ännu oklart hur det gick fel. Pentagon har inte officiellt presenterat resultatet av sin undersökning.

Stämmer överens med bilder

Granskningar har visat att byggnaden användes i religiösa syften. Bland annat har byggnaden återskapats digitalt och den stämmer då överens med bilder, bland annat på skoställ för personer som ska be och väggen som de bett mot.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) riktar tung kritk mot USA, rapporterar CNN.

”USA verkar ha gjort flera grundläggande fel i det här anfallet och dussintals civila fick betala priset för det. Amerikanska myndigheter behöver reda ut vad som gick fel, börja göra sin läxa innan de anfaller och se till att det aldrig händer igen”, säger Ole Solvang vid HRW:s krisavdelning.

USA: Vi tar det på allvar

Pentagon kommenterar CNN:s uppgifter med ett kort uttalande:

”Vi har sett rapporteringen. Vi tar all tillgänglig information och alla bedömningar av civila dödsfall, från alla källor, på allvar. Inklusive denna senaste”, säger den amerikanske översten John Thomas i ett uttalande till CNN.

Många människor dödades i en flygattack mot en moské i nordvästra Syrien den 16 mars.
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Syrien

Pentagon