Minst 100 döda i attack i Aleppo

NYHETER

Minst 112 personer har dödats i en självmordsattack mot en busskolonn i utkanten av den syriska staden Aleppo, uppger räddningstjänsten Vita hjälmarna enligt AP.

Självmordsbombaren, som körde en minibuss, utgav sig för att frakta förnödenheter, rapporterar Syriska människorättsobservatoriet.

1 av 4 | Foto: REUTERS TV / REUTERS

Bussarna i den attackerade kolonnen var avsedda för att evakuera shiitiska medborgare från byarna Kafraya och Fuaa som har belägrats av rebeller. Fordonen har stått i området Rashidin i utkanten av Aleppo sedan i går, fredag, i väntan på att åka in till stadens centrum, rapporterar nyhetsbyråer.

Skulle föras till flyktingläger

Enligt ett avtal som förhandlats fram av regimallierade Iran och Qatar, som stöttar rebellerna, ska över 5 000 människor från Fuaa och Kafraya få lämna städerna där de levt under belägring i över två år och åka till regeringskontrollerade delar av provinsen Aleppo.

Enligt en annan del av avtalet ska 2 200 människor evakueras till staden Aleppo från de rebellkontrollerade belägrade städerna Madaya and Zabadani.

– Det var ett utbyte mellan fyra städer. De som befann sig på bussarna kom från Kafraya och Fuaa, som har varit belägrade av rebeller, och skulle nu föras till flyktingläger i närheten av Aleppo, säger Aftonbladets reporter Nivette Dawod som tidigare under lördagen lämnade Aleppo och nu befinner sig i staden Homs.

Enligt både Syriska människorättsobservatoriet och den syriska regimen var attacken ett självmordsdåd.

"Självmordsbombaren i bil körde ett fordon som förment fraktade förnödenheter och den exploderade nära bussarna", rapporterar Syriska människorättsobservatoriet enligt TT.

Vill störa överenskommelsen

– Någon eller några vill störa den här överenskommelsen mellan regeringen och rebellgrupper. Vem som har utfört den här attacken vet vi ännu inte. Regeringen beskyller rebellgrupper, men jag har även sett att det finns de som beskyller det internationella samfundet för att inte ha bevakat den här evakueringen bättre. Till exempel var inte Röda korset involverat, säger Nivette Dawod.

ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo