”Den värsta dagen för Trump”

NYHETER

Det råder fullt kaos i Vita huset – och uppgivna medarbetare fruktar nya skandaler.

– Gårdagen var den värsta under Trumps presidentskap, säger en anställd i Vita huset.

Samtidigt pratar flera kongressledamöter om att ställa Trump inför riksrätt.

1 av 2 | Foto: Alexander Shcherbak/Tass
Trump med den ryske ambassadören han uppges ha läckt information till.

Vita huset skakades av en ny skandal på tisdagskvällen när Washington Post avslöjade att Trump bett den nu sparkade FBI-chefen James Comey att avsluta utredningen mot den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

– Han är en bra kille. Jag hoppas att du kan släppa det här, ska Trump ha sagt enligt Comeys minnesanteckningar.

Att en president försöker påverka en FBI-utredning skulle kunna vara olagligt, enligt flera experter som Washington Post talat med.

Avslöjandet sände chockvågor genom Washington – och kastade det redan hårt prövade Vita huset in i ytterligare kaos.

– Vi är hjälplösa, säger en medarbetare till Politico.

Den senaste tidens turbulens kring Trump har lett till spekulationer om att presidenten vill byta ut delar av sin stab. Framför allt är det pressekreteraren Sean Spicer som ska hänga löst, eftersom han anses ha misslyckats med kommunikationen efter att Trump sparkade Comey.

– Det fanns inget ledarskap alls. De sprang omkring som kycklingar med avhuggna huvuden, säger en källa till Washington Post.

Men många lägger också skulden på presidenten själv, som bidragit till de dubbla signalerna från Vita huset.

 • I fallet Comey sade Trumps medarbetare först att FBI-chefen sparkades på rekommendation av justitiedepartementet. Någon dag senare sa Trump att det var han själv som tog beslutet och att det berodde på Comeys utredning mot Trump om eventuella kopplingar till Ryssland.

 • I går,när Washington Post avslöjade att Trump läckt hemlig information till den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, dementerade Trumps stab uppgifterna. Men senare medgav Trump att han gjort det – och att det var ”hans rätt”.

Enligt Politicos källor blev Trump ”rasande” över Washington Posts senaste avslöjande, men efter en dryg timme ska han ha retirerat till sitt hem i Vita huset och låtit medarbetarna ensamma reda ut hur allvarligt läget var.

– Ingen vet vad som händer nu. Alla går runt och säger ”vad kommer härnäst?”, säger en högt uppsatt tjänsteman till Politico.

Den republikanska senatorn John McCain var också frustrerad.

– Vi har sett den här filmen förut. Jag tycker det verkar som vi har nått en punkt där det påminner om Watergate, säger han.

En anställd i Vita huset som Daily Beast talat med är lite mer frispråkig:

– Jag kan inte se hur Trump inte är ”completely fucked.”

FAKTA

Så går en riksrätt till

 • Först måste en majoritet – 218 av 435 – av ledamöterna i representanthuset rösta ja till en process. I dagsläget är 238 av ledamöterna republikaner, vilket betyder att minst 25 av dem måste gå emot Trump.

 • Därefter hålls en rättegång i senaten, som leds av chefen för Högsta domstolen, John Roberts.

 • Efter det ska senaten rösta om att fälla eller fria presidenten. Två tredjedelar av alla senatorer måste rösta ja för en fällande dom. I dag är 52 av de 100 senatorerna republikaner.

 • Endast två presidenter har tagits till riksrätt, men ingen har tvingats bort.

Källa: Washington Post

Riksrätt?

Det senaste dygnets turbulens har återigen väckt frågan om riksrätt för presidenten. Flera kongressledamöter har i intervjuer öppnat för en sådan process.

– Vi är ganska nära att överväga riksrätt, säger demokratiske kongressledamoten John Yarmuth.

Men det är enklare sagt än gjort.

Ingen president har tvingats bort från sitt jobb via riksrätt – och det kräver att två tredjedelar av en kongress som domineras av republikanerna ska rösta igenom den. Inte heller har Trump, hittills, anklagats för något konkret brott, vilket är ett krav för att det ens ska bli aktuellt.

FAKTA

Trumps galna vecka:

Det var tänkt att bli en lugn vecka. Vita huset skulle andas ut efter att ha vunnit en seger i och med att representanthuset röstat för att avskaffa Obamacare. Men så blev det inte, konstaterar politikbloggen The Hill.

 • Tisdagen den 9 maj, strax före klockan 18, kom plötsligt nyheten att president Trump avskedat FBI-chefen James Comey.

 • Dagen efter gick Trump, besviken över hur media rapporterat om Comey-härvan till frän attack mot några av sina motståndare på Twitter, innan han mötte Rysslands utrikesminister och USA-ambassadör i Vita huset.

 • På torsdagen sa Trump, tvärtemot mot vad hans medarbetare tidigare sagt, att han länge tänkt ge Comey sparken och på fredagen följde han upp det genom att antyda att det fanns inspelningar av samtal mellan honom och Comey.

 • Under lördagen och söndagen var det på ytan lugnare, men bakom kulisserna berättades om en rasande president och en administration i kris.

 • På måndagen kom sedan avslöjandet att Trump kan ha läckt hemlig underrättelseinformation till ryssarna under mötet i Vita huset.

 • En nyhet som på tisdagskvällen följdes av uppgifterna att Trump ska ha försökt tysta Comey.