Polischef Lena Tysk lämnar sitt uppdrag

avEbba Thornéus

Polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk, lämnar sitt uppdrag, uppger polisen på sin hemsida.

Lena Tysk är åtalad för att ha ofredat en kollega på ett ledningsmöte.

– Polisområdet behöver bra förutsättningar och en ordinarie chef som framför allt har medarbetarnas förtroende, säger hon i ett uttalande.

1 av 2 | Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk lämnar sitt uppdrag.

Det var i december 2016 som polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk, delgavs misstanke om brott i form av ofredande efter uppgifterna om att hon hotat en poliskollega.

Enligt flera olika källor till SVT Nyheter Västmanland fick Lena Tysk ett utbrott på en lokal polischef sedan denna kritiserat den nya polisorganisationen i Västmanland. Hon ska ha tryckt upp sin mobiltelefon i kollegans ansikte och sagt ”har du pratat om det här i media är du död”.

Det var Lena Tysk som anmälde sig själv till Polismyndighetens enhet för särskilda utredningar och blev därefter omplacerad.

I slutet av januari åtalades hon för ofredande, ett brott hon nekar till.

Lämnar sitt uppdrag

Under onsdagen kom beskedet att Lena Tysk lämnar sitt uppdrag som polisområdeschef på egen begäran.

I ett pressmeddelande på polisens hemsida framkommer att ”Lena Tysk framhåller att det är viktigt att hon tar ansvar i den uppkomna situationen och försöker bidra till att polisområde Västmanland får så bra förutsättningar som möjligt framöver.”

– Detta är jag skyldig alla engagerade och kompetenta medarbetare som kämpar i verksamheten varje dag, säger hon i en skriftlig kommentar

Behöver ha medarbetarnas förtroende

Vidare säger Tysk att Västmanland behöver nu så snart som möjligt få kontinuitet med en ordinarie chef på plats, som framför allt har medarbetarnas förtroende.

Lena Tysk kommer att lämna sitt uppdrag som polisområdeschef omgående oavsett utgången i den rättsliga processen.

– Polismästare Lena Tysk har bett att få lämna sitt uppdrag som polisområdeschef för Västmanland. Jag har förståelse för det och Lena Tysks kompetens kommer tillvaratas på regionkansliet, säger Carin Götblad, regionpolischef Mitt i pressmeddelandet.

ARTIKELN HANDLAR OM