Nyheter

Storhandlade droger via nätet – nära att dö

Av: 

TT

Bilden är en illustration.
Bilden är en illustration.

NYHETER

Darknetsajterna ledde Viktor rakt in i ett destruktiv drogmissbruk som han till slut tappade all kontroll över.

En regnig höstnatt satt han på balkongräcket för att ta sitt liv.

Viktor var 14 år när han testade droger för första gången – cannabis som han erbjöds av en äldre kille på en fest. Det var innan näthandeln, på den tiden kom knarket från lokala langare.

Men bara några år senare lanserades den första stora internationella marknadsplatsen på nätet, Silk Road – och många gick över helt till att handla där.

Viktor var en av dem.

Det var skönt att slippa gå hem till knarklangarnas sunkiga bostäder, eller – som han gjort vid sina besök i Stockholm – försöka hitta säljare på Plattan eller Mariatorget.

– Man gick ju runt med hjärtat i halsgropen och var livrädd för att bli knivhuggen, säger Viktor, som i dag är i 30-årsåldern.

Snart startade även Flugsvamp som specifikt riktade in sig mot svenska säljare och köpare, med den fördelen att breven inte behövde passera tullen.

För Viktor, som bor på en mindre ort i norra Sverige, var det smidigt att få drogerna rakt hem i brevlådan.

Tog droger dygnet runt

Viktor beställde det mesta. Risken att åka fast såg han nästan som obefintlig.

– Jag kände ingen sån rädsla. Samtidigt fick näthandeln mig att öka min konsumtion eftersom det blev så lättillgängligt.

Särskilt fastnade han för amfetamin och kokain – något han tror hänger ihop med hans då odiagnosticerade adhd.

– Så till en början blev jag ju en fungerande människa. Men sen blev det såna doser att jag inte fungerade överhuvudtaget, säger Viktor.

Viktor var nu i 25-årsåldern och hade fru, barn och ett fast jobb. Men ingen såg vad som höll på att hända.

– I början tog jag droger bara på helgerna. Men helgerna blev måndagar och till slut var det dagligen – dygnet runt nästan.

Han fick lägga ner mycket tid på att hålla missbruket hemligt och säger att ”80 procent av tankeverksamheten” gick åt till att dölja alla tecken på att han tagit droger.

Samtidigt drogs Viktor även allt djupare in i ett spelmissbruk. En dag vann han en stor summa pengar – och hans ordrar på Flugsvamp växte.

– Det kunde vara 10 000–15 000 kronor per beställning. Tanken var att det skulle räcka en sommar, men så räckte det två veckor.

Ville ta sitt liv

Viktors amfetaminmissbruk i kombination med spelberoende visade sig vara en katastrofal kombination.

– Du kan sitta vaken sex dar i sträck och bara spela. Så jag spelade bort min vinst, plus lika mycket till i lån. Och sen när jag inte fick mer lån – inte ens ett sms-lån – då brast det. Då var jag på väg att... ja, jag ville ta mitt liv då.

Det var den natten han satt ute på balkongräcket, tungt påverkad av droger och sömnbrist, i vad som kändes som en evighet.

– Tanken var att hoppa. Det är svårt att beskriva känslan, psyket vill hoppa men kroppen kämpar emot på något sätt. Men det var nånting som fick mig att backa. Tanken på barnen.

– Efter det berättade jag både för min familj och för arbetsgivaren och bad om hjälp.

Det är nu tre år sedan händelsen, och Viktor har varit nykter i två år. Men färden tillbaka till ett vanligt liv blev svårare än han hade föreställt sig.

I början var tanken inte ens att sluta helt, utan att återgå till ett slags ”normalt” bruk.

– Det slutade med att jag satt hos min beroendeterapeut – påtänd – och berättade hur duktig jag var.

Flugsvamp en ”hydra”

När Viktor till slut berättade hela sanningen blev han erbjuden vård på institution. En standardbehandling var fem veckor. Viktor blev kvar i fem månader.

Hela första året som nykter var svårt, berättar han.

– Man ska inte sticka under stol med att det är pest och pina. Jag hade väldigt svårt att finna glädje i nånting. Jag kommer ihåg att jag sa många gånger att ”jag kommer aldrig mer ha roligt i hela mitt liv”. Och just där och då kändes det så. Men då fick jag höra av de som gått före mig och varit nyktra länge att ”håll ut, det kommer att bli bättre”. Och efter årsstrecket började det vända också.

I dag är han kritisk till droghandeln på nätsajter som Flugsvamp.

– De möjliggör för en mycket bredare publik att påbörja sitt beroende och även fortsätta. Många som köper där är lite mer välfungerande eller försiktiga människor, sådana som inte har kontakt med kriminella, men som hittat en möjlighet att köpa droger där.

Han konstaterar att polisen tagit ner Flugsvamp två gånger, men att sajten alltid kommit tillbaka.

– Jag ser sajterna lite som en hydra. Stoppar du en kommer det minst en, kanske två, nya. Det är nog svårt att få stopp på det. Bitcoin är lättare än nånsin att köpa nu, och det har också kommit nya kryptovalutor som är ännu svårare att spåra. Jag vet inte, men det är nog ett fenomen som är här för att stanna.

Lever utan ångest

I dag är Viktors tillvaro bättre på alla sätt, säger han.

– Jag lever ett friare liv nu. Min vakna tid går inte ut på att försöka planera in för nästa rus. Jag har fått tillbaka glädjen, sånt som vanliga människor gläds av, spendera tid med barnen, jag har fått tillbaka mina intressen. Jag lever i stort sett utan ångest i dag.

– Sen är det klart att livet inte blir underbart bara för att man blir nykter. Det kan fortfarande hända saker, men nu kan jag hantera negativa känslor på ett sätt som inte är destruktivt.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: