Nyheter

Präst miste kragen efter sex med tonåring

Av: 

TT

En präst i Svenska kyrkan har förlorat rätten att viga, efter att han haft en relation med en sårbar tonårspojke. Arkivbilden visar Uppsala domkyrka.
En präst i Svenska kyrkan har förlorat rätten att viga, efter att han haft en relation med en sårbar tonårspojke. Arkivbilden visar Uppsala domkyrka.

NYHETER

En präst i Kalmar län straffas av Svenska kyrkan för att han haft en olämplig sexuell relation med en tonårspojke. Domkapitlet anser att prästen utnyttjat en ung och sårbar person, skriver Barometern.

Enligt ett beslut i domkapitlet förlorar prästen i princip sin rätt att utöva prästämbetet. Det kallas att bli avkragad, och är kyrkans strängaste interna bestraffning. Prästen överklagade, men beslutet fastställdes av Svenska kyrkans överklagandenämnd.

Pojken hade fyllt 15 år, men inte 18 år, när han hade en sexuell relation med prästen.

Domkapitlet framhåller i sitt beslut att relationen var ojämlik. Prästen hade ett övertag genom ålder, erfarenhet och verbal förmåga. Han borde också ha förstått att pojken var sårbar och mådde dåligt.

Prästen blev polisanmäld, men utredningen lades ner.

Kyrkan har dock gjort en egen utredning, som ledde till beslutet om ”avkragning”. Domkapitlet framhåller att även handlingar som inte är brottsliga kan vara oacceptabla, om man är präst.

Prästen har avslutat sin tjänstgöring frivilligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: