Demokraterna föreslår federal aborträtt

Av:  Emma Gyllestad/TT

Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten. Arkivbild.
Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten. Arkivbild.

På onsdag ska USA:s senat rösta om ett förslag att på federal nivå lagstifta för att tillåta abort i landet – något som spås vara dömt att misslyckas.

Förra veckan läckte ett utkast från Högsta domstolen som visar att en majoritet av HD-domarna vill ta bort den nationella aborträtten i USA och i stället överlämna abortfrågan till varje enskild delstat. I dagsläget garanterar en HD-dom från 1973 rätten till abort.

För att skriva in aborträtten i federal lag krävs troligtvis att minst 60 av de hundra senatorerna röstar ja till förslaget – men med 50 republikaner och 50 demokrater i senaten är det inte särskilt troligt att förslaget går igenom.

Chuck Schumer, Demokraternas majoritetsledare i senaten, säger att omröstningen trots allt är viktig eftersom de folkvalda offentligt måste visa vilken sida de stöder och att det kan spela roll i de kommande mellanårsvalen.

– Vi kommer att rösta på onsdag. Och varje amerikan kommer att se hur varje senator ställer sig. De kan inte ducka det längre, säger Schumer vid en presskonferens i New York på söndagen.

Enligt en undersökning av tankesmedjan Pew Research Center, som släpptes i fredags, anser cirka 61 procent av amerikanerna att abort bör förbli laglig i de flesta fall.

Men som med så många andra sociala frågor är klyftan mellan demokrater och republikaner stor och växer sig allt större. Åtta av tio demokrater stöder aborträttigheter i de flesta fall. Det är mer än dubbelt så många som de 38 procent av republikanerna som gör det, enligt Pew Research Center.

Publisert: