Ukrainsk ”dödspatrull” gripen i Norrtälje

Uppgifter: Planerade mord i Sverige

Nationella insatsstyrkan har gripit tre ukrainska medborgare misstänkta för förberedelse till mord, enligt Aftonbladets källor.

De beskrivs vara en slags ”dödspatrull” som kommit till Norrtälje för att mörda.

I dag kommer de med största sannolikhet att begäras häktade.

Enligt Aftonbladets uppgifter omgärdas ärendet av stor sekretess och säkerhetsarrangemang.

De tre männen bedöms vara så pass farliga att polisen nationella insatsstyrka varit inblandad från start. Nationella insatsstyrkan är också de som kommer att föra de tre männen till häktningsförhandlingen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Förhandlingarna mot dem kommer troligtvis att hållas i dag eller i morgon.

Hur polisen kom männen på spåren är oklart. Men en källa till Aftonbladet beskriver dem som en slags ”dödspatrull” som kommit till Sverige för att mörda en specifik person.

I söndags eftermiddag greps de i Norrtälje av nationella insatsstyrkan. Några timmar senare, natten mot måndag, anhölls de.

Vem som skulle mördas, och var det skulle ske är oklart. Enligt handlingar på tingsrätten framgår det att mordet kan ha varit planerat att utföras den 5 december 2021 och att förberedelserna pågått sedan den 1 december. Brottsplatsen anges endast som ”Sverige”.

Två av männen är misstänkta för förberedelse till mord medan en av dem är anhållen för medhjälp till samma brott.

De tre männen i ”dödspatrullen” är alla från Ukraina där även två av dem står skrivna. Den tredje av dem har dock sedan ett år tillbaka bott på en ort i Stockholm. De två männen som är boende i Ukraina är båda i 40-årsåldern. Mannen som är bosatt i Sverige sedan ett år tillbaka är i 30-årsåldern.

Åklagaren i ärendet, Patrick Sonevang på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, vill inte uttala sig alls.

– Det råder förundersökningssekretess, säger han och vill inte ens berätta när han planerar att lämna in sin häktningsframställan.

Aftonbladet har sökt de anhållnas försvarare.

– Jag har än så länge inga kommenterar kring det målet. Det är ganska tidigt i processen, säger Fredrik Liljeblad, som företräder en av männen.

Advokat Lisa Lindström försvarar en annan av de misstänkta och säger:

– Det är ett inledande stadie och ärendet är nytt just nu, så jag har ingen information att ge mer än att det hållits ett kort inledande förhör med min klient och i det nekade han till brott.

Den tredje mannens advokat Wissal Abdallah säger:

– Han förnekar brott, det är allt jag kan säga.

Senare på onsdagen bekräftade polisens Nationella operativa avdelning, Noa, att de leder ärendet, men ville i övrigt inte uttala sig.

Linda Hjertén & Jamshid Jamshidi
Publisert: