Zelenskyj på plats i skräckens Butja: Folkmord

Grim Berglund/TT

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2022-04-04

– Folkmord.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bevittnar fasan, skräcken och spåren av terror i Butja utanför Kiev.

Omvärldens dom är hård mot den ryska invasionens illdåd.

USA:s president Joe Biden kallar Rysslands president Vladimir Putin för ”krigsbrottsling”.

– Detta är folkmord, och det kommer att betraktas som folkmord av resten av världen, säger Zelenskyj när han på måndagen besöker staden.

Han riktar sitt raseri mot ledarna i Moskva, men också mot omvärlden, och säger att insatserna för att stoppa Rysslands invasion av Ukraina inte har varit eller är tillräckliga.

USA:s president Joe Biden reagerar också med ilska och kräver en ”rättegång om krigsbrott” för att ställa de ansvariga till svars.

Han går så långt som att säga att president Vladimir Putin ”är krigsbrottsling”.

– Ni kanske minns att jag fick kritik när jag kallade Putin för krigsbrottsling. Men ni ser vad som hände i Butja. Därmed var det berättigat – han är en krigsbrottsling. Men vi måste samla in bevisen, säger Biden enligt CNN.

– Vi måste fortsätta förse Ukraina med de vapen de behöver för att fortsätta striden och vi måste få fram alla uppgifter så att vi kan ha en riktig krigsbrottsrättegång. Den här killen (Vladimir Putin) är brutal och det som händer i Butja är skamligt och alla har sett det, fortsätter Biden.

Biden vill också införa fler sanktioner mot ryska personer och intressen.

EU är redo att skicka utredande personal för att bistå i arbetet med att kartlägga krigsbrott tillsammans med den ukrainska riksåklagaren, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som haft telefonkontakt med Zelenskyj

Sanktioner och uteslutning

Bilderna på avlidna civila som kantar gatorna i Butja, staden strax utanför Kiev, nådde världen i helgen. Men detaljerna kring fasan som stadens invånare, före kriget var de cirka 30 000, rapporteras ha upplevt under den ryska belägringen fortsätter komma i takt med att journalister återigen fått tillgång till området.

Fler platser där civila dödats väntas bil upptäckta, befarar både myndigheter och reportrar på plats.

Omvärlden överväger hur de misstänkta ryska brotten ska besvaras.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kräver en internationell undersökning och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger att det som skett i Ukraina kan likställas vid krigsbrott.

EU skriver i ett gemensamt uttalande att man ”å det starkaste fördömer de inrapporterade grymheter som ryska styrkor begått i flera ockuperade ukrainska städer, som nu befriats”.

Ett nytt sanktionspaket diskuteras i unionen.

Sköts på nära håll

Under en period ville de ryska soldaterna inte låta invånarna begrava de avlidna, säger en kommunalanställd till nyhetsbyrån.

– De sade åt oss att låta dem ligga där medan det var kallt.

Vittnesmål berättar om personer med civila kläder har kulhål som tyder på att de skjutits på nära håll. Några av kropparna har hittas med händerna bakbundna av plastfolie.

Ryssland, som nekar till alla anklagelserna, vill ha ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd under måndagen.

Ukrainas chefsåklagare Iryna Venediktova säger att över 400 kroppar har omhändertagits i områden kring Kiev som ockuperats av ryska armén.

– Jag vill att alla mammor till alla ryska soldater ska se kropparna av Butjas, Irpins och Hostomels dödade befolkning, säger president Zelenskyj på ryska i sitt nattliga videotal.