S kan besluta om Natomedlemskap redan nästa helg

Beslutet om ett svenskt Natomedlemskap kan vara klart redan nästa helg, uppger källor med insyn.

I veckan reser Magdalena Andersson till flera Natoländer – samtidigt planeras det inom S för en möjlig tidigareläggning av partiets interna process.

– Det kan gå fort, säger en regeringskälla.

I både Sverige och Finland spelar de socialdemokratiska partierna avgörande roller i beslutet om ja eller nej till Natomedlemskap.

Den 14 maj tar Socialdemokraterna i Finland beslut – och enligt utrikesminister Ann Linde (S) är det ”ganska säkert” att Finland kommer att lämna in en ansökan.

PLUS: Putins skräckplan för Sverige: ”Nyttiga idioter”

Från svenska regeringens sida har man flera gånger påtalat att det finländska beslutet har stor inverkan på Sveriges vägval − och redan samma helg väntas också de svenska Socialdemokraterna fatta beslut, uppger en källa med insyn för Aftonbladet.

– Den helgen är det mycket troligt att svenska Socialdemokraterna också fattar beslut. Landar både S i Finland och i Sverige i att de är för ett medlemskap så kommer båda länderna att gå vidare utan några större dröjsmål, säger källan.

Natomöte samma helg

Samma helg, 14–15 maj, hålls dessutom ett informellt Nato-utrikesministermöte i Berlin, som Finland och Sverige är särskilt inbjudna till. Under mötet hålls bland annat en middagsdiskussion med de 30 medlemsländerna som väntas upprepa stöd för svenska och finländska ansökningar.

Både Sveriges och Finlands beslut väntas meddelas kort efter den aktuella helgen, Aftonbladet erfar att det kan komma att ske måndagen den 16 maj alternativt i samband med Finlands presidents statsbesök i Stockholm 17–18 maj.

Socialdemokraterna väntas ta ett beslut samma helg som det finska beslutet tas, enligt en källa med insyn.
Socialdemokraterna väntas ta ett beslut samma helg som det finska beslutet tas, enligt en källa med insyn.

För att hinna med den snabba tidtabellen pågår, enligt Aftonbladets uppgifter, ett förberedelsearbete inom svenska Socialdemokraterna för att kunna tidigarelägga partiets beslut i Natofrågan som hittills planerats till ett partistyrelsemöte den 24 maj.

– Det kan ske när som helst om vi gör en bedömning att det skulle gå att göra lite snabbare och processen går väldigt bra. Men än är inget beslut fattat, säger en regeringskälla.

Ministrar reser till Natoländer

Under veckan har statsminister Magdalena Andersson tre toppmöten med Natoländer inbokade, redan i morgon reser hon tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin till Berlin för säkerhetspolitiska överläggningar med Tysklands förbundskansler.

Under mötet finns, enligt regeringskällor, en möjlighet att lyfta frågor som att Sverige kan komma att deklarera en önskan om undantag gällande exempelvis placering av kärnvapen på svensk mark i samband i händelse av ett Natomedlemskap.

I morgon reser även utrikesminister Ann Linde utomlands, till USA för överläggningar med den amerikanske utrikesministern Antony Blinken, samt möten med inflytelserika senatorer som har att fatta beslut om ett svenskt Natomedlemskap.

Förankras i två instanser

Om regeringen beslutar om att skicka in en Natoansökan nästa helg kommer det troligen, enligt personer med insyn i den säkerhetspolitiska processen, förankras i två instanser:

  • Utrikesnämnden, där partiledarna och kungen finns representerade. Här ska ärenden av ”större vikt” för utrikespolitiken föredras.
  • Riksdagen, genom att utrikes- och försvarsutskottet informeras.

Bakgrunden till upplägget är att regeringen genom stats- och utrikesministern har traktatsrätt, det vill säga folkrättslig rätt att teckna avtal med andra länder. Själva beslutet att gå med i Nato kommer sedan att fattas i riksdagen efter att Natos medlemsländer ratificerat en svensk ansökan vilket väntas ta 3–12 månader.

Magdalena Andersson besöker F17 i Kallinge.
Magdalena Andersson besöker F17 i Kallinge.
John Granlund & Olof Svensson
Publisert:

LÄS VIDARE