Polisen vädjar om hjälp att lösa mord i Södertälje

En 39-årig krögare sköts ihjäl utanför ett gym i Södertälje i våras.

Polisen vill nu ha hjälp och går ut med bilder på den misstänkte mördaren.

– Hans rörelsemönster är karakteristiskt, säger förundersökningsledaren Ulf Sundström till Efterlyst på Viaplay och TV3.

Det var i maj månad som en 39-årig man mördades utanför ett gym vid Vasa handelsplats i Geneta i Södertälje.

– Vittnesuppgifter gör gällande att gärningsmannen kan ha uppehållit sig på platsen en stund innan brottet, sa polisens utredningsledare Jonas Forslund till Aftonbladet precis efter mordet.

Nu går polisen ut i Efterlyst på Viaplay och TV3 och berättar att mördaren stod utanför gymmet i cirka två timmar, mellan 8.23 och 11.00, medan den 39-årige krögaren tränade och handlade mat.

Den maskerade gärningsmannen filmades av en övervakningskamera på platsen. På filmen ser man hur han uppehåller sig på parkeringen, går fram och tillbaka, kikar in i gymmet.

– Vi har också vittnesuppgifter på att mördaren vid minst två tillfällen använder sin telefon och verkar prata i den, säger polisens förundersökningsledare Ulf Sundström till Efterlyst.

Detta ser man också på övervakningsfilmen.

Parkeringen där mannen sköts. Bild ur ”Efterlyst” på Viaplay och TV3, programmet sänds ikväll klockan 20.00.
Parkeringen där mannen sköts. Bild ur ”Efterlyst” på Viaplay och TV3, programmet sänds ikväll klockan 20.00.

Sprang – och öppnade eld

När 39-åringen hade tränat färdigt, vid cirka 10.45, gick han in på Willys som ligger intill gymmet och handlade mat.

Vid 11-tiden kom han ut från mataffären och gick mot sin bil.

– Han hinner öppna förardörren litegrann. Den står ju sedan på glänt, säger Ulf Sundström.

När mördaren fick syn på mordoffret sprang han mot bilen och öppnade eld med ett vapen.

– Han reagerar då genom att springa eller slänga sig mer eller mindre bort till andra sidan, till passagerarsidan på bilen.

Den maskerade mannen blir konfronterad av ett vittne, men trots det vänder han tillbaka och skjuter 39-åringen ytterligare en gång.

Flera personer försökte rädda livet på den skjutne mannen, men han var såpass illa skadad att han avled på platsen bredvid sin bil.

Mördaren lämnade platsen till fots.

Mordet skedde utanför ett gym vid den välbesökta handelsplatsen i Södertälje.
Mordet skedde utanför ett gym vid den välbesökta handelsplatsen i Södertälje.
Här spanar den misstänkte mördaren in i gymmet. Bilder ur ”Efterlyst” på Viaplay och TV3, programmet sänds ikväll klockan 20.00.
Här spanar den misstänkte mördaren in i gymmet. Bilder ur ”Efterlyst” på Viaplay och TV3, programmet sänds ikväll klockan 20.00.

Mördarjakten

Polisen vill nu ha allmänhetens hjälp att lösa brottet och gripa mördaren. Man är såklart intresserad av identiteten på mördaren.

– Man kommer ju inte kunna identifiera honom bara på ansiktet men däremot hans rörelsemönster är ju väldigt karakteristiskt, säger Ulf Sundström.

Polisen är också intresserad av att veta vart mördaren tog vägen efter att han lämnat parkeringsplatsen. Om någon person såg honom bakom den stora byggnaden där Willys och gymmet ligger.

Man är också intresserad av elsparkcykeln som den maskerade mannen anlände till platsen på.

I veckan greps tre personer i ärendet. De släpptes emellertid i dag.

– Tre personer har varit anhållna, misstänkta för anstiftan till mord. De har släppts på fri fot, men misstankarna mot dem kvarstår, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisen i region Stockholm till Aftonbladet.

Polisen i region Stockholm har också lagt ut en efterlysning på sin hemsida.

”Gärningsmannen kom till brottsplatsen på en elsparkcykel (klockan 08.23), men försvann springandes från platsen. Han var kvar till 11-tiden då han misstänks ha skjutit ihjäl 39-åringen. Har du sett någon maskera sig och åka i väg på en elsparkcykel tidigt på morgonen den 24 maj? Såg du vem som tog hand om elsparkcykeln? Eller var det du som tog hand om elsparkcykeln utan att veta vem som haft den – kontakta polisen”, skriver man på sin hemsida.

Efterlyst sänds på torsdag klockan 20.00 på Viaplay och TV3.

Polisinsatsen i Geneta i Södertälje strax efter mordet.
Polisinsatsen i Geneta i Södertälje strax efter mordet.
Sörjande har lämnat blommor och ljus vid mordplatsen.
Sörjande har lämnat blommor och ljus vid mordplatsen.
Publisert:

LÄS VIDARE