M pausar utredningen om Hanif Bali: Bör prövas rättsligt

Uppdaterad 2021-09-17 | Publicerad 2021-09-16

Moderaterna pausar sin interna utredning mot riksdagsledamoten Hanif Bali gällande olämpligt sexuellt beteende mot en 15-årig flicka.

Partiet uppmanar nu flickan och hennes vårdnadshavare att göra en polisanmälan.

– Uppgifterna bör prövas rättsligt, säger partisekreterare Gunnar Strömmer (M) i ett uttalande.

Senare under kvällen uppgav Moderaterna att flickan polisanmält Hanif Bali.

Hanif Bali (M) anklagas för sexuellt olämpligt beteende mot en minderårig flicka. Kontakten med flickan ska ha inletts med läxhjälp när hon var 15 år och enligt källor till Aftonbladet handlar uppgifter som lämnats till partiet om att kontakten utvecklats. Det ska, enligt uppgifterna, ha skett på Balis initiativ och riksdagsledamoten ska enligt flera uppgiftslämnare ha bett om nakenbilder och sex.

Under onsdagen gick Hanif Bali ut och tillbakavisade alla anklagelser och menade att det handlar om en komplott av meningsmotståndare till honom.

”Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet”, skrev han i ett Facebookinlägg.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Moderaterna har tidigare inlett en intern utredning gällande anklagelserna. Partisekreteraren Gunnar Strömmer säger i ett uttalande att partiet de senaste dagarna har haft samtal med de inblandade personerna.

– Dessa har lämnat delvis olika uppgifter om vad som har hänt, och på flera väsentliga punkter står ord mot ord, säger Strömmer.

Uppmanar flickan att polisanmäla

Nu pausar Moderaterna den interna utredningen och partiet uppmanar flickan och hennes vårdnadshavare att göra en polisanmälan. Något som också Bali efterlyste i sitt Facebookinlägg.

– I det nu aktuella fallet är flera uppgifter – oavsett vad som är sant eller inte – av det slaget att de bör prövas rättsligt, snarare än i en intern utredning. Moderaterna har därför uppmanat den berörda personen och hennes vårdnadshavare att göra en polisanmälan, säger Gunnar Strömmer.

– Givetvis kommer vi att bistå med vad vi kan om polis och åklagare vill det.

Senare under torsdagskvällen uppgav Moderaternas presschef Niklas Gillström för TV4 att flickan gjort en polisanmälan.

Flera polisanmälningar

Tidigare under torsdagen hade polisen då även fått en anmälan mot Hanif Bali från en anonym person. Polisen rubricerade det som en anmälan om försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

Chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda åklagarkammaren leder den aktuella utredningen och säger till Aftonbladet att det även kommit in andra polisanmälningar under dagen.

– Det har kommit in nya anmälningar under dagen, det stämmer, säger chefsåklagaren.

Hon vill inte svara på hur många anmälningar det handlar om eller vem som gjort dem. Maria Sterup uppger att hon kommer att ta beslut om att inleda förundersökning eller inte i morgon, fredag.

– Det kommer att komma ett beslut i morgon förmiddag och det kommer att kommuniceras via riksåklagarens presstjänst.

Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.