Finland planerar bygga stängsel mot Ryssland

Av:  Anna Hansson/TT

Finland vill stärka gränsen mot Ryssland, men partierna kommer inte överens om en ändring i lagen.
Finland vill stärka gränsen mot Ryssland, men partierna kommer inte överens om en ändring i lagen.

Finlands regering vill ändra lagen för att kunna förstärka sin gräns mot Ryssland och hindra hybridoperationer där asylsökande utnyttjas.

Men lagförslaget regeringen lagt fram är inte tufft nog, enligt oppositionen.

Ändringen i beredskapslagen skulle göra det möjligt för Finland att stänga delar av gränsen för asylsökande om de skulle utnyttjas i en situation som den som inträffade förra året där tusentals migranter försökte korsa gränsen från Belarus till Polen och Litauen. Både regeringen och oppositionen är överens om att gränsen, som nu till stor del bara markeras av skyltar enligt Reuters, behöver stärkas med exempelvis stängsel.

Lagförslaget kan ändå stoppas då bland annat Sannfinländarna vill gå ännu längre och tillfälligt avbryta möjligheten att söka asyl helt och hållet, rapporterar Svenska Yle.

– Vi har bundit oss till internationella konventioner och det måste finnas möjlighet att söka asyl för dem som behöver det, men vi måste kunna se till att det inte missbrukas, säger inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna).

Regeringen i Finland har sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari i år förberett lagändringarna. Under onsdagen träffades samtliga ledare för riksdagspartierna och förhandlingarna om lagförslaget fortsätter.

Publisert: