Varnade för apkoppor – för tre år sedan

Brittiska forskare larmade om apkoppor redan 2019.

Farhågan var att den skulle kunna bli den nya smittkoppan.

”70 procent av jordens befolkning saknar skydd”, varnade forskarna.

Den ovanliga sjukdomen apkoppor har plötsligt upptäckts i flera länder i Europa och i USA i år.

Men experter larmade om smittan kan komma att öka redan för tre år sedan, skriver The Telegraph.

Storbritanniens folkhälsoexperter var rädda att apkoppor skulle fylla tomrummet efter smittkoppor. En tidigare dödlig sjukdom som många länder i dag har vaccin för i sina beredskapslager. Bland annat eftersom det pekats ut som ett möjligt biologiskt vapen för terrorister, skriver DN.

Behöver nytt vaccin

Forskarna diskuterade för tre år sedan behovet av att utveckla ett nytt vaccin mot sjukdomen eftersom uppskattningsvis 70 procent av världens befolkning inte längre har något skydd mot koppor.

Det beror på att vaccineringen mot smittkoppor avbröts i och med utrotningen av smittkoppor 1980. Som en följd är få skyddade mot virus i samma familj.

USA:s president Joe Biden har varnat för att spridningen av apkoppor är ett problem som bör oroa oss alla och att de håller på att utreda vilka vaccin och mediciner som kan vara aktuella för att bromsa spridningen, skriver Sky News.

Milda symtom

Infektion med apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är i de flesta fall milda.

Sjukdomen är sällsynt och kan överföras mellan djur och människa. Den har tidigare smittat människor i de afrikanska regnskogarna, där infektionen finns hos vilda apor, men det är sannolikt olika gnagare som är värd för viruset i dag.

Publisert:

LÄS VIDARE