Finland undertecknar Nato-ansökan i kväll

Av:  Anna Hansson/TT

Finlands statsminister Sanna Marin talar i parlamentet i Finland under Natodebatten i måndags.
Finlands statsminister Sanna Marin talar i parlamentet i Finland under Natodebatten i måndags.

Finlands riksdag röstar med överväldigande majoritet, 188 röster mot 8, ja till förslaget om att gå med i Nato.

Redan i kväll undertecknas ansökningsdokumentet, säger den finländske utrikesministern Pekka Haavisto.

– Sedan möjligen i morgon överlämnar Finlands Natoambassadör tillsammans med Sverige ansökan till Nato, fortsätter han.

Beskedet ligger i linje med den finländska riksdagens utrikesutskott uppfattning om att Finland bör ansöka om medlemskap i Nato med fullständiga rättigheter och skyldigheter.

Utskottets betänkande lämnades på tisdagsmorgonen. Efter en flera timmar lång debatt röstade riksdagen för utskottets betänkande med 188 röster för, 8 emot och 3 frånvarande ledamöter.

Enligt ett pressmeddelande från riksdagen konstaterar utskottet att ”den styrkepolitik som Ryssland redan en längre tid utövat samt Rysslands mål att dela in Europa i intressesfärer fick en ny dimension då landet invaderade Ukraina. Att låta bli att reagera skulle leda till en snävare rörelsefrihet för Finlands utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.”

Ett medlemskap i Nato anses som det bästa alternativet för att öka landets säkerhet och samtidigt ge en avskräckande effekt. Utskottet ser ingen orsak för Finland att ställa upp några förbehåll, villkor, för medlemskap.

När riksdagen nu har gett sin ståndpunkt går ärendet vidare till regeringen som gör det formella förslaget som i ett sista steg sedan ska godkännas av presidenten.

Eftersom president Sauli Niinistö är på statsbesök i Sverige väntas godkännandet göras på distans, skriver Svenska Yle. Efter presidentens godkännande är det grönt ljus för Finland att lämna in sin ansökan till Natohögkvarteret i Bryssel. Både den svenska och finländska regeringen vill att ländernas ansökningar ska lämnas in samtidigt. På tisdagsförmiddagen skrev utrikesminister Ann Linde under den svenska ansökan.

Publisert: