Barn & unga

Fler fyraåringar överviktiga under pandemin

Av: 

TT

Vikten bland landets fyraåringar har ökar de senaste två åren. En orsak kan vara förändrade vanor under coronapandemin. Arkivbild.
Vikten bland landets fyraåringar har ökar de senaste två åren. En orsak kan vara förändrade vanor under coronapandemin. Arkivbild.

NYHETER

De senaste två åren har vikten bland landets fyraåringar ökat efter att tidigare ha legat på en stabil nivå de senaste tio åren. Det visar preliminära data från en nationell undersökning som Ekot i Sveriges Radio tagit del av.

Före pandemin var 11 procent av fyraåringarna överviktiga, nu tycks det vara minst ett par procentenheter fler.

En orsak kan vara förändrade vanor under coronapandemin.

– Vi tänker oss att pandemin har ställt till det för barn och barnfamiljer och verkligen ställt tillvaron på sin spets. Vi anar ändrade levnadsvanor som sämre matvanor och mer stillasittande, säger Charlotte Nylander, barnhälsovårdsöverläkare i region Sörmland, till Ekot.

Hon säger att det nu krävs insatser på betydligt bredare front för att förhindra att fler barn drabbas av allvarliga hälsorisker på grund av övervikt i barnaåren.

– Vad vi vet är att vi behöver agera på samtliga nivåer. Alltifrån hur närmiljön ser ut i området där man bor, till hur lagarna i samhället och landet ser ut.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Barn & unga

Fetma