Nyheter

Tidigare saudisk spionchef anklagar kronprins

Av: 

TT

Saad al-Jabri hade tidigare en topposition inom den saudiska underrättelsetjänsten.
Saad al-Jabri hade tidigare en topposition inom den saudiska underrättelsetjänsten.

NYHETER

En tidigare högt uppsatt person inom den saudiska underrättelsetjänsten säger att han har bevis mot Saudiarabiens kronprins, bland annat gällande mordplaner.

Saudiarabiens tidigare underrättelsechef Saad al-Jabri, numera bosatt i exil i Kanada, säger i en intervju med CBS-programmet ”60 minutes” bland annat att kronprinsen Mohammed bin Salman 2014 skröt om att han kunde mörda den dåvarande kungen Abdullah. Han menar att det ska finnas filmbevis mot kronprinsen.

Vill ”se honom död”

Kronprinsens far, kung Salman, efterträdde Abdullah på tronen efter dennes död 2015. Kung Abdullah uppges ha avlidit av naturliga orsaker.

Under intervjun visade al-Jabri även upp ett filmklipp för CBS-reportern som han sade skulle släppas om det hände honom något.

Enligt al-Jabri vill kronprinsen ”se honom död” på grund av den information som han sitter på. Han menar också att det saudiska styret håller två av hans vuxna barn gisslan i ett försök att locka honom tillbaka till Saudiarabien.

”Internationellt efterlyst”

Saad al-Jabris 23-årige son Omar och 21-åriga dotter Sarah greps i mars 2020. De dömdes senare till nio respektive sex och ett halvt års fängelse för penningtvätt och för att olagligt ha försökt lämna landet. Enligt människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) meddelades inte familjen om fängelsedomarna, vilka man ser som ett försök att försöka tvinga al-Jabri tillbaka till landet.

Det saudiska styret säger till CBS att al-Jabri fabricerar anklagelser mot kronprinsen för att dölja ekonomisk brottslighet som de anklagar honom för. De säger att han är internationellt efterlyst för penningtvätt. Själv säger al-Jabri att hans förmögenhet kommer från gåvor som han fått av de kungar som han tjänat under. Delar av hans tillgångar är frysta av kanadensiska myndigheter som utreder bedrägerianklagelser mot honom

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: