Åtalade Salvini framträdde i rätten

Av:  TT-AFP

Matteo Salvini mötte pressen utanför domstolen i Palermo, där har står inför rätta för att ha hindrat migranter att kliva iland i Italien 2019.
Matteo Salvini mötte pressen utanför domstolen i Palermo, där har står inför rätta för att ha hindrat migranter att kliva iland i Italien 2019.

Rättegången mot Italiens tidigare inrikesminister Matteo Salvini har formellt inletts i Palermo.

Domaren i målet bekräftar att samtliga vittnen kommer att höras i rättssalen – bland dem den amerikanske skådisen Richard Gere.

Salvini åtalas för att ha för att ha hindrat migranter att kliva iland i Italien 2019 med hänvisning till att det var hans ”heliga plikt” att ”försvara nationen” som inrikesminister.

Räddningsfartyget Open Arms, som hade undsatt 147 människor som försökt ta sig över Medelhavet, flöt sedan i ovisshet utanför kusten i omkring tre veckor innan åklagare beslutade att Open Arms skulle beslagtas och dess passagerare evakueras.

Richard Gere var på plats på fartyget och delade ut mat och är ett av de kallade vittnena som kommer att höras, vilket Salvini hånfullt skämtat om flera gånger.

– Ni förstår hur seriös rättegången är när Richard Gere ska flyga in från Hollywood för att vittna om hur jävlig jag är. Jag hoppas att det här inte drar ut på tiden för det finns klart viktigare saker att ta tag i, säger Salvini till pressuppbådet utanför domstolen i Palermo.

Lördagens domstolsförhandling varade bara tre timmar. Nästa förhandling ska ske den 17 december. Matteo Salvini är ledare för ytterhögerpartiet Lega. Rättegången skulle ha inletts i september men sköts sedan på framtiden.

Publisert: